Ilustracija Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Od izbijanja pandemije korona virusa u Srbiju se vratilo 1.000 pomoraca sa prekookeanskih brodova, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pomoćnik ministarke za vodni saobraćaj Veljko Kovačević rekao je da je prema evidenciji Ministarstva, više od 2.000 pomoraca aktivno radilo u 2020, a da se više od 1.000 njih vratilo uz angažovanje ministarstava građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i spoljnih poslova.

Oni koji se do danas nisu vratili pretpostavljamo da će ostati na brodovima gde su angažovani“, naveo je Kovačević.

Pomoćnik ministarke kaže da je od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji suštinski jedini segment vodnog saobraćaja koji se suočio sa problemom zbog pandemije putnički saobraćaj.

Napomenuo je da od uvođenja vanrednog stanja nije bilo problema u odvijanju rečnog teretnog saobraćaja, tako da rezultati u poređenju sa istim periodom iz 2019. pokazuju iste ili čak i bolje rezultate.

„Primera radi, u luci Novi Sad od januara do kraja aprila imamo povećanje obima pretovara u poređenju sa istim periodom iz 2019. Ista situacija je sa lukom Bogujevo, a luka Pančevo i luka Prahovo su na nivoima iz prošle godine“, rekao je Kovačević.

Pročitajte još:

Jedini relativni pad u obimu pretovara, kaže pomoćnik ministarke, beleži luka Smederevo, što je rezulatat uticaja pandemije kovid-19 jer je, dodaje, došlo do pada potražnje za čelikom na svetskom tržištu.

„To utiče i na obim pretovara u luci Smederevo, ali i tu imamo neke pozitivne indikacije“, rekao je Kovačević.

Trenutno je najveći obim prevoza i pretovara šljunka i peska, zatim ruda, odnosno sirovina za industrije čelika i bakra, a među najznačajnim po kolicinama su žito i naftni derivati.

Kovačević je najavio da će tokom ove godine biti nastavljena realizacija dva projekta, među kojima je jedan izgradnja luke Smederevo i da se očekuje da će do septembra biti izabran izvođač radova i počeće prvi rado

„Takođe, nastavlja se projektovanje luke Beograd. Očekujemo da ćemo do sredine ili kraja juna imati konačno rešenje na kojoj lokaciji će se graditi nova luka u Beogradu“, rekao je Kovačević.

Kako je naveo, u prethodna dva meseca ugovoreno je projektovanje za izgradnju novih kapaciteta luke Bogojevo i luke Prahovo.

„Projektovanje će trajati oko godinu i po dana što znači da do kraja 2021. možemo da vidimo i prve radove. Takođe, očekujemo da ćemo do kraja ove godine ugovoriti i započeti izvođenje radova na proširenju kapaciteta luke Sremska Mitrovica“, rekao je Kovačević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare