Radnici turkse fabrike tekstila “Kayra textile DOO” u Malom Zvorniku preko noći su ostali bez posla, a kako tvrde, nisu primili prethodne tri plate, dok su nekima od njih kao “kompenzacija” ponuđene roba i šivaće mašine. Ovo nije prvi put da strani invesitori ostavljaju svoje radnike na cedilu, a isto se desilo i zaposlenima u još dve turske fabrike. "Džinsi" i "Berteks". Ništa bolje nisu prolazili ni oni koji su radili u "Gruneru" i "Geoksu".

Radnici fabrike tekstila „Kayra textile DOO“ koja je u Malom Zvorniku poslovala od 2019. godine, ispričali su za Nova.rs da se fabrika odjednom ugasila, a da prethodno nije izmirila dugovanja prema njima, s obzirom na to da nisu primili tri plate unazad.

Radnici su za naš portal ispričali i da se među zaposlenima “šuškalo” da fabrika duguje velike sume novca opštini, koja je ustupila proizvodnu halu, kao i da ima milionske dugove za struju i vodu.

Povrh svega, kada se fabrika iznenada zatvorila, a radnici ostali bez posla preko noći, onima koji su odlučili da tuže poslodavca, ponuđena je “kompenzacija” u vidu robe ili šivaćih mašina.

PROČITAJTE JOŠ

S druge strane, iz fabrike “Ygstextile”, koja je povezana sa “Kayra textile”, za Nova.rs rekli su da pogon u Malom Zvorniku nije zatvoren, već je privremeno u obustavi rada.

Ovo nije usamljen slučaj, s obzirom na to da je već nekoliko stranih fabrika koje posluju u Srbiji zatvaralo svoje pogone i ostavljalo radnike na cedilu.

Otkaz preko SMS poruke

Još jedna turska fabrika koja je zatvorila pogon u Srbiji i tako bez posla ostavila oko 700 radnika je “Džinsi”, koja je u Leskovcu poslovala od 2011, pa sve do jula 2023. godine.

Kada je “Džinsi” zatvoren, rukovodstvo je svim svojim radnicima poslalo cirkularnu SMS poruku u kojoj im saopštavaju da ta tekstilna fabrika posle 12 godina rada odlazi u likvidaciju, jer su se, kako navode, u poslednje tri godine nalazili u teškoj situaciji i nisu uspeli da prevaziđu krizu i gubitke – i tako je 700 radnika saznalo da ostaje bez posla.

Foto: Nova

Rukovodstvo je radnicima obećalo isplatu zaostalih zarada u celosti, a obavestili su ih i da su započeli pregovore sa drugim investitorima o njihovom zapošljavanju.

Radnici su protestovali, a potom im je stigla još jedna cirkularna poruka, kojom su obavešteni da je postignut sporazum sa korejskom Jurom o tome da se tamo zaposle. Međutim, na istom protestu, radnici su saznali da im turski poslodavac nije plaćao poreze i doprinose sedam meseci i da nemaju pravo na otpremninu.

Inače, Džinsi je 2011. za investiciju od 2,75 milona evra dobio  subvenciju od 1,75 miliona, da bi im potom, naredne godine, bilo odobreno još šest miliona za zapošljavanje 760 radnika.
Nekoliko godina kasnije, 2020, Fond za razvoj Srbije odobrio je Džinsiju investicioni kredit od 126,7 miliona dinara, sa povoljnom kamatnom stopom od 1,8 odsto.

Još jedna turska fabrika masovno otpustila radnike

“Berteks”, još jedna turska fabrika, zatvorila je, krajem 2022. godine, pogon u Kragujevcu, a otpuštene radnice, mahom žene, organizovale su protest i zahtevale isplatu zaostalih zarada, naknada i otpremnina.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ministarstvo privrede je potom saopštilo da je Berteks ispunio obaveze prema 98 zaposlenih u fabrici kojima je dugovala zarade, otpremnine i naknadu za prevoz za avgust, septembar i oktobar, ali je jedna od njih istog dana to demantovala – konkretno, nisu im isplaćeni odmori.

I „Berteks“ je, prema pisanju kragujvačkih medija, 2018. godine za zapošljavanje radnika od države dobio subvencije od 702.137 evra.

Odluka o tehnološkom višku objavljena na oglasnoj tabli

Isto se desilo i radnicima nemačke fabrike Gruner u Vlasotincu, koje je u maju 2023. godine rukovodstvo obavestilo da će 67 radnika biti proglašeno tehnološkim viškom.

PROČITAJTE JOŠ

Radnici su o ovakvoj odluci bili obavešteni putem oglasne table.

To je, inače, bio drugi talas otkaza u samo mesec dana.

Tri godine ranije, Gruner je potpisao ugovor sa opštinom Vlasotince i tada je dogovoreno da će fabrika dobiti zemljište na korišćenje, a u zamenu će zaposliti 200 novih radnika, kao i da niko neće biti otpušten u narednih pet godina.

Fabrika Gruner Foto:Predsedništo Srbije/Dimitrije Goll

Ipak, radnici su svedočili da je novih zaposlenih bilo 10 ili 20, dok su ostali dovođeni sa drugih pogona.

Prema potpisanom ugovoru, za ove “prestupe” Gruner bi trebalo da odgovara tako što će zemljište koje mu je ustupljeno da plati po tržišnoj ceni.

Kao da dogovor sa opštinom nije dovoljan, država je subvencionisala ovu fabriku sa čak 3,2 miliona evra. Iz Grunera su tada za „Novu“ rekli da će deo subvencija koje su im dodeljene vratiti u državni budžet.

Radili u pelenama, pa otpušteni da žive u nemaštini

Još jedna propala fabrika je italijanski “Geox” koji je svoj pogon u Vranju otvorio 2015, a zatvorio u julu 2021. godine i tako bez posla ostavio 1.200 radnika. Propast „Geoksa“ je počela ranije, u novembru 2020, kada je oko 300 radnika obustavilo proizvodnju zbog neisplaćenog prekovremenog rada, produžavanja radnog vremena i kašnjenja plata onima koji su na bolovanju.

Foto:Južne vesti

Oni su tada svedočili da su u stalnom strahu, u toalet smeju da idu dva puta dnevno, ne smeju da se žale, iako su ih, kako kažu, nazivali “lokalcima” i “ciganima”. Radnica koja je tada svedočila o tretmanu prema zaposlenima tvrdila je da, kada bi primetila da neko više od dva puta ide do toaleta, šefica bi radnicima govorila da nose pelene i čak je demonstrirala kako se one stavljaju.

Ova fabrika je inače dobila od države subvencije u iznosu od čak 9.000 evra po zaposlenom.

BONUS VIDEO Neispunjena obećanja nemačke fabrike u Čačku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare