Jedan od najvećih strahova radnika u Srbiji je dobijanje otkaza i rečenica "Proglašeni ste tehnološkim viškom". Ako se to desi, zaposlenom je zakonom zagarantovana otpremnina, odnosno novac koji dobijaju nakon otkaza, a koji se određuje na osnovu vremena koje su proveli u firmi i plate koju su primali. Otpremninu dobijaju i oni koji idu u penziju, ali njihov iznos zavisi od prosečne plate na nivou države.

Otpremnina je novčani iznos koji se u određenim slučajevima isplaćuje zaposlenom kojem je ugovor o radu prestao, a ovo pitanje je regulisano Zakonom o radu.

Kada zaposleni ima pravo na otpremninu?

Postoje tri slučaja u kojima zaposleni ima pravo na otpremninu.

Prvi je kada zaposleni odlazi u penziju, potom radnicima koji su tehnološki višak i na kraju zaposlenima kojima radni odnos prestaje zbog, na primer, pripreme firme za privatizaciju ili zbog restruktuiranja. Poslodavac mora zaposlenom da isplati otpremninu i pre davanja otkaza.

Otpremnina prilikom odlaska u penziju

Kada zaposleni stekne uslov u penziju, stiče i pravo na otpremninu, bez obzira na to da li je u pitanju starosna, invalidska ili porodična penzija. Kada je u pitanju visina otpremnine, ona može da bude određena od strane poslodavca, ali ne sme da prelazi zakonom određeni minimum.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je u pitanju otpremnina prilikom odlaska u penziju, taj minimum iznosi dve prosečne bruto plate.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prema poslednjim podacima o prosečnoj zaradi koja uključuje poreze i doprinose, ona je u februaru iznosila 112.212 dinara, što znači da otpremnina ne bi smela da iznosi manje od 224.424

U ovom slučaju, visina otpremnine ne zavisi od vremena koji je zaposleni proveo kod poslodavca.

Ako se u ugovoru o radu, kolektivnom ugovoru ili pravilniku o radu ne definiše iznos otpremnine, podrazumeva se da će zaposlenom biti isplaćen zakonski minimum.

Poslodavac je dužan da otpremninu isplati u roku od 30 dana od kada zaposleni ode u penziju.

Šta kada je radnik tehnološki višak?

Kada je zaposleni tehnološki višak, odnosno kada dobije otkaz zbog tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena u firmi koje su dovele do smanjenja obima posla ili manjom potrebom za radnom snagom, poslodavac mora, i pre otkaza ugovora o radu, zaposlenom da isplati otpremninu.

Otkaz
Otkaz Foto: Shutterstock

I u ovom slučaju iznos otpremnine može da bude definisan ugovorom o radu ili drugom aktu u firmi, po sopstvenom nahođenju poslodavca, ali postoji minimum ispod kojeg ne može da se ide.

Taj minimum je zbir trećine zarade, i to za svaku godinu koju je radio kod poslodavca.

Inače, računa se trećina zarade za svaku punu godinu rada, ali ne i srazmerna isplata za nepunu godinu rada.

.

To znači da, ukoliko je zaposleni koji je proglašen tehnološkim viškom u firmi radio 10 godina i pet meseci, prilikom obračuna otpremnine, u obzir se neće uzeti tih pet meseci.

Problem nastaje jer se mišljenja Ministarstva rada i većine sudova o tome da li otpremnina treba da se računa na osnovu bruto ili neto zarade, razilaze.

S jedne strane, Ministarsvo je mišljenja da treba računati otpremninu na osnovu plate koja uključuje poreze i doprinose, a s druge, većina sudova je u pojedinačnim slučajevima mislila suprotno – u obraćun treba da ulazi neto plata.

U zakonskom smislu, zbir trećina zarada zaposlenog zapravo je trećina prosečnih plata koju je zaposleni ostvario u poslednja tri meseca rada u firmi.

U praksi, to znači da, ako je u poslednja tri meseca pre otkaza zarađivao 85.000 dinara bruto, odnosno oko 62.000 neto, trećina plate biće oko 28.300, odnosno 20.600.

Ako je u istoj firmi radio sedam godina, prema mišnjenju Ministarstva rada, pripada mu barem 198.000 dinara. S druge strane, prema sudskoj praksi, ovaj radnik dobio bi oko 144.000 dinara.

Ipak, advokati koji se bave radnim pravnom skloniji su mišljenju Ministarstva rada.

Dakle, u ovom slučaju, za razliku od penzionisanja, uticaj na visinu otpremnine ima i vreme provedeno u firmi.

Foto:Shutterstock

Takođe, zaposleni ima pravo na otpremninu bez obzira na to da li je imao ugovor na određeno ili neodređeno vreme i da li je radio puno ili nepuno radno vreme – u obračun ulazi sve vreme za koje je zaključena određena vrsta ugovora o radu.

Iako poslodavci nekad pokušavaju da izbegnu plaćanje otpremine radnicima koji su tehnološki višak, tako što potpisuju sporazume u kojima se radnik odriče ovog iznosa, Ustavni sud doneo je niz odluka, a zaključak je jedan – niko nema pravo da se odrekne otpremnine, a ovakvi ugovori nemaju nikakvu pravnu težinu.

Šta se dešava ako poslodavac zaposlenom ne isplati otpremninu?

Prema odredbama Zakona o radu, za one poslodavce koji zaposlenima uskrate otpremninu u slučajevima kada je ona predviđena, predviđene su oštre novčane kazne.

cekic-sud-sudnica-sudjenje-presuda-cekic-foto-shutterstock-6-221044-1000×625-1.jpeg

Tako će se onaj poslodavac koji radniku uskrati pravo na otpremninu kazniti novačnom kaznom od 400.00 do čak milion dinara.

BONUS VIDEO Radnici Fijata ponovo protestovali u Kragujevcu. Ko krši dogovor – Vlada ili zaposleni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar