Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Privredni sud u Beogradu ponovo je odbio višemilionski tužbeni zahtev Telekoma Srbije za naknadu štete protiv United Grupe i SBB, kao i protiv televizije N1 i portala Nova.rs, naloživši toj državnoj kompaniji da isplati oko 7,5 miliona dinara na ime sudskih troškova.

Telekom Srbija je, uz veliku medijsku pažnju, podneo tužbu zbog navodnih radnji nepoštene tržišne utakmice.

Privredni sud je prihvatio iskaze tuženih kao „istinite i logične, te u skladu sa ostalim izvedenim dokazima…“, ali nije prihvatio iskaz direktora Telekom Srbija Vladimira Lučića povodom ispunjenosti zakonskih uslova za navodnu nelojalne konkurencije.

Podsetićemo, konkretni povod za tužbu predstavljalo je nezadovoljstvo kompanije Telekom Srbija izveštavanjem medija N1 i Nova.rs u periodu jun-avgust 2020. godine.

Mediji su tada istraživali isplativosti akvizicija Telekoma tj kupovinu više kablovskih operatera u Srbiji tokom 2018. i 2019. godine, prenosili tekstove nekadašnje članice Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić o načinu poslovanja Telekoma.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, izveštavali su i o pitanjima opravdanosti određenih poslovnih poteza operatera u državnom vlasništvu poput kupovine sportskih prava, generalne profitabilnosti Telekom Srbija i transparentnosti njegovog poslovanja.

Tužba je podneta u decembru 2020. godine, a Telekom Srbija je njome zahtevao nesvakidašnjih 80 miliona evra odštete, tvrdeći da nezavisni mediji N1 i Nova.rs plasiraju lažne informacije i krše novinarski kodeks.

Privredni sud u Beogradu je, nakon prvobitne odluke u maju 2022. godine, i po drugi put odbacio tezu Telekoma Srbija da je njihovo izveštavanje akt nelojalne konkurencije.

Telekom Srbija je kroz uopštene zahteve, kao i nepotkrepljeno visoki iznos navodne štete, pokušao da izdejstvuje prestanak izveštavanja o sebi, odnosno da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija.

Milan Lučić Foto:TANJUG/ SAVARADOVANOVIĆ

Kontinuiranim vođenjem neopravdanih sporova, operater u državnom vlasništvu samo povećava troškove koje će na kraju morati nadoknaditi tuženima.

Nova presuda srpskog pravosuđa, kao i nedavna presuda švajcarskog suda gde je Telekom Srbija takođe odbijen na sličan način, dodatni je pokazatelj da su navedene pravne radnje primer pokušaja zloupotrebe prava od strane Telekoma.

Dalje insistiranje na vođenju očigledno neosnovanih postupaka vidimo kao nastavak specifične vrste pritiska Telekoma protiv nezavisnih medija.

Mediji u okviru United Media će, u skladu sa svojom nezavisnom uređivačkom politikom, nastaviti i dalje profesionalno i objektivno da informišu građane Srbije o svim temama od javnog značaja.

Pritisak Telekoma Srbija ili nekog trećeg lica, besmislenim i neutemeljenim tužbama ih u tome neće sprečiti.

BONUS VIDEO: Zašto Telekom skriva 5G?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare