Foto:promo

Prvostepeni sud u Beogradu u potpunosti je odbio višemilionski odštetni zahtev kompanije Telekom Srbija za naknadu štete za navodnu nepoštenu tržišnu utakmicu koji je državni telekomunikacioni operator podneo protiv kompanija United Grupa i SBB, kao i televizije N1 i portala nova.rs.

Ovom sudskom odlukom Privrednog suda u Beogradu sprečen je pokušaj Telekoma Srbija da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija N1 i nova.rs i onemogućen je zahtev da prestanu izveštavanje o aktivnostima državne kompanije Telekom, kako bi građani otežano dolazili do informacija od javnog interesa.

Pročitajte još....

Telekom Srbija je na sudu zahtevao nesvakidašnjih 80 miliona evra odštete, tvrdeći da nezavisni mediji N1 i nova.rs plasiraju lažne informacije i krše novinarski kodeks u izveštavanju o kompaniji Telekom Srbija.

Međutim, Privredni sud u Beogradu je tužbeni zahtev odbio kao neosnovan, te odbacio zahtev Telekoma Srbija da se utvrdi da je medijsko izveštavanje o ovom preduzeću u državnom vlasništvu predstavljalo akt nelojalne konkurencije.

Telekom je kroz čitav sudski postupak svesno zanemarivao da je uloga medija u demokratskom društvu da građane izveštavaju o temama od javnog interesa, uključujući i o spornim radnjama preduzeća u državnom vlasništvu, koje najviši državni zvaničnici kontinuirano označavaju strateškim resursom istih tih građana. Telekom Srbija je kroz uopštene zahteve, kao i nepotkrepljeni visoki iznos navodne štete, pokušao da izdejstvuje prestanak izveštavanja o Telekomu i uklanjanje tekstova koji im nisu odgovarali, odnosno da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija.

Sud je u prvom stepenu adekvatno odgovorio na ove pokušaje Telekoma, te zaključio da nije bilo nikakvih radnji nelojalne konkurencije od strane kompanija koje posluju u okviru United Grupe.

Ovakvi zaključci suda su utemeljeni na višegodišnjoj praksi i dodatni su pokazatelj da je tužba predstavljala vid zloupotrebe od strane Telekoma Srbija.

Konkretni povod za tužbu je predstavljalo nezadovoljstvo kompanije Telekom Srbija izveštavanjem medija N1 i nova.rs u periodu od juna do avgusta 2020. godine, koji su se ticali istraživanja isplativosti akvizicija Telekom Srbija nad desetinom kablovskih operatora u Srbiji tokom 2018. i 2019. godine, tekstova nekadašnje članice Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić o načinu poslovanja Telekoma, kao i izveštavanja o pitanjima opravdanosti određenih poslovnih poteza poput kupovine sportskih prava, generalne profitabilnosti Telekoma Srbija i transparentnost poslovanja.

Zbog neosnovane tužbe Telekom Srbija, će, u slučaju da drugostepeni sud potvrdi presudu, platiti samo na ime sudskih troškova najmanje tri miliona dinara i tako zbog neopravdanih napada na medije rasipati novac građana Srbije.

Mediji u okviru United Grupe će, u skladu sa svojom nezavisnom uređivačkom politikom, nastaviti i dalje profesionalno i objektivno, da informišu građane o svim temama od javnog značaja. Pritisak Telekoma Srbija ili nekog trećeg, besmislenim i neutemeljenim tužbama, ih u tome neće sprečiti.

O kompaniji United Grupa:

United Grupa sa sedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima približno 15 miliona korisnika, vise od 15.500 zaposlenih i godišnje prihode od oko dve i po milijarde evra. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz celog sveta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svetu.

Za više Informacija posetite https://united.group/

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare