Vinograd, vino
Foto: Shutterstock

Distribucija vina restoranima jako je opala u vreme epidemije koronavirusa, ali je povećana potražnja privatnih kupaca, rekao je vlasnik vinarije iz Grošnice kod Kragujevca Saša Novaković.

Novaković je agenciji Beta rekao da deo vina koje proizvede, proda u njegovoj vinariji „Art wine“, kada to epidemiološka situacija dozvoli.

On je ocenio da veću štetu zbog korone trpe veći proizvođači vina, ali kako je dodao svaki domaćin mora da bude spreman i za situacije poput epidemije.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Znači, ne možemo da čekamo na tu prodatu bocu iz jednog dana i da od nje preživimo. U problemima smo kao i svi ostali, jer restorani ne rade“, rekao je Novaković.

Njegova vinarija je osnovana pre deset godina na porodičnom imanju, a vina su pod zaštitom geografskog porekla Šumadija. Proizvodi tri vrste vina od internacionalnih sorti.

Novakovićev plan je da vinarija proizvodi 15.000 boca godišnje i da se u većoj meri vina prodaju u mestu proizvodnje u Grošnici.

Vinarija „Art wine“ je korisnik subvencija Ministarstva poljoprivrede i učestvovala je pre dve godine na konkursu za izgradnju degustacione sale, kada je država pokrila 50 posto troškova.

„Zatim smo dobili i subvenciju za višegodišnji zasad koji upravo ovih dana treba da realizujemo. Po novom pravilniku, ova subvencija se dobija u visini od 60 procenata, umanji se za visinu PDV-a, i to po profakturama“, rekao je Novaković i dodao da se nikada ništa nije slično desilo.

On smatra da razvoj srpskog vinarstva „ide u pravom pravcu“ i da postoji sjajna perspektiva, ali je ocenio da treba još da se poradi na merkantilnom delu i da se „mobiliše“ više mlađih ljudi koji bi mogli time da se bave.

Vinograd, vino
Foto: Shutterstock

Vinariju „Art wine“ danas je posetio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je rekao da je državi cilj da svake godine ima 800 do 1.000 hektara novih vinograda i ocenio da je područje Kragujevca idealan prostor za to.

Nedimović je najavio da će u 2021. godini biti objavljeni novi konkursi za subvencije proizvođačima vina i rakije u Srbiji.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar