Cerak Vinogradi: Vizuelni podsetnik na kulturno dobro Srbije

Kultura 12. apr. 202109:40
Podeli:
Cerak Vinogradi, naselje
Cerak Vinogradi Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Vizuelni podsetnik „Naselje Cerak Vinogradi kulturno dobro Republike Srbije“ autorke Milenije Marušić biće prikazan 22. aprila u Beoizlogu Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, saopštili su organizatori festivala BINA.

Taj vizuelni podsetnik sastoji se od materijala koji je pripreman 2019. godine u okviru edicije „Trilogija 2019“, dodaje se u saopštenju.

Naselje Cerak Vinogradi je obeležilo arhitektonsku 2019, kada je proglašeno za kulturno dobro Republike Srbije kao jedino zaštićeno naselje savremene arhitekture u ovom delu Evrope i jedno od tri na Starom kontinentu. Takođe je izabrano za izlaganje u Muzeju moderne umetnosti MoMA u Njujorku, u okviru izložbe „Betonska utopija − arhitektura Jugoslavije 1948−1980“, koja je trajala od jula 2018. do januara 2019. Nakon završetka izložbe odabrano je za stalnu kolekciju Muzeja, kao jedno od dva dela iz Srbije, čime je potvrđen njegov status nacionalnog i internacionalnog kulturnog nasleđa.

– Glavni cilj ovog podsetnika je apel nadležnima da shodno statusu naselja koje predstavlja nacionalnu baštinu preduzmu odgovarajuće mere kako bi se revitalizovalo, održavalo i dovršilo izgradnjom projektovanih, a nerealizovanih sadržaja neophodnih „gradiću“ od 15 hiljada stanovnika. U tu svrhu, zajedno sa stanovnicima naselja sa kojima smo, u stalnom, 40 godina dugom, kontaktu i saradnji u julu 2019. godine sačinili smo dokument pod nazivom „Razvojna strategija rekonstrukcije, revitalizacije i modela upravljanja u naselju Cerak Vinogradi“. Dokument je prosleđen nadležnima počev od opštine, preko grada do republike. Za sada je ostao bez odgovora“, reči su Milenije Marušić, inače članice Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a.

Naselje Cerak Vinogradi je nastajalo na krajnjoj periferiji Beograda. Realizacija projektnog programa podrazumevala je građenje novog gradića na brdu za 15.000 stanovnika u 3.650 stanova, na teritoriji od 93 hektara.  Autorski tim Darko i Milenija Marušić sa Nedeljkom Borovnicom za deo naselja Cerak 1, radio je projekte u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije. Građenje započeto 1978. trajalo je 10 godina.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA, 16. po redu, biće održana od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa, koji se realizuje u četiri programske celine, jeste Beogradska škola stanovanja, .

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja.

Komentari

Vaš komentar