Foto: Shutterstock

Struja, hrana, studentski domovi, vrtići. Ove jeseni čekaju nas brojna poskupljenja sa kojima ćemo teško izaći na kraj. Zvanično nam je od prvog septembra najavljeno poskupljenje struje od 8,3%, to će se svakako sa sobom povući i mnoga druga puskupljenja. Kako biste se lakše spremili za ovaj cunami na vaše novčanike, za vas smo pripremili spisak stvari koje ćete u jeseni pred nama skuplje plaćati. Ova lista, na našu žalost, sigurno nije konačna.

Struja 

Foto: Vladislav Mitić

Struja će za potrošače poskupeti od prvog septembra – i to za 8,3 odsto. Poskupljenja, zahvaljujući velikom broju fiksnih stavki u računu, neće biti prevelika, ali ćete bez obzira na to, izdvajati po nekoliko stotina dinara više na mesečnom nivou kako biste platili račune za struju.

Struja će poskupeti za 6,5 odsto bez PDV-a, odnosno 8,3 odsto sa PDV-om od 20 odsto i akcize od 7,5. Dakle, manje od 10 odsto koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić. Izračunali smo i koliki će biti prosečni račun za struju. 

Poskupljenje hrane

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Industrija hrane značajno će osetiti poskupljenje struje.

Primera radi, možemo očekivati poskupljenja pekarskih proizvoda – struja tu predstavlja značajan element proizvodnje“, navodi ekonomsita Saša Đogović.

S druge strane, profesor Ekonomskog fakulteta Goran Petković kao primer velikog potrošača električne energije navodi hladnjače.

Prema tome, objašnjava naš sagovornik, poskupeće svi oni proizvodi koji se zamrzavaju i hlade – riba i morski plodovi, meso, zamrznuto povrće i voće, peciva.

Hotelske usluge i apartmani

Foto:Privatna arhiva

Petković je, komentarišući poskupljenja naveo i javne prostore koji koriste svetla kao što su dvorane ili šoping centri. Poskupljenje neće zaobići ni hotele, apartmane.

Privatni vrtići

Foto: Shutterstock

Većina privatnih vrtića najavljuje poskupljenje od 1. septembra. U jednom vrtiću u Batajnici će, na primer, roditelji morati da doplate 12.000 dinara umesto dosadašnjih 5.500. Zbog toga većina razmišlja o tome da ispiše decu.

Roditelji dece koja idu u jedan privatni vrtić u Batajnici bili su neprijatno iznenađeni kada su, pre nekoliko dana, na oglasnoj tabli ugledali obaveštenje da će od 1. septembra umesto dosadašnjih 5.500 plaćati dvostruko više. Dat im je rok od sedam dana da se izjasne da li će deca ostati u istom vrtiću.

Svadbe i ostala veselja

Foto: Shutterstock

Do kraja godine očekuje se i povećanje cena organizacija svadbi od 30 odsto.
Ovo je potrebno, kao usklađivanje cena zbog rasta cena namirnica i kretanja na tržištu koje ne zavise od ivent industrije.

„Moj savet mladencima je da ako mogu što pre obezbede sebi sve usluge koje su im potrebne od lokacije, preko usluga dekoratera, venčanica, muzičara, foto-video usluga i slično jer će na neki način ipak biti zaštićeni ugovorom oko sigurnosti toga oko čega su se dogovorili sa organizatorima”, rekao je Nikola Janković, član Uparvnog odbora Event industrije Sebije.

Studentski domovi i menze

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Smeštaj i ishrana u učeničkim i studentskim domovima od naredne školske godine biće skuplji, a resorni ministar Branko Ružić smatra da je poskupljenje opravdano, budući da cene nisu menjane čak devet godina.

Studenti u sobama prve kategorije će, umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno, plaćati 2.790; druge kategorije – umesto 1.430 plaćaće 2.150; treće kategorije – umesto 1.248 plaćaće 1.600, dok će akademci koji stanuju u sobama četvrte kategorije umesto 1.144, ubuduće morati da izdvoje 1.500 dinara mesečno.
Skuplji će biti i pojedinačni obroci u studentskim menzama pa će tako doručak koštati 56 dinara (do sada je bio 40 dinara). Ručak će studenti umesto 72 dinara, plaćati 120 dinara, a večeru 90, umesto sadašnjih 59 dinara.

Ministar je napomenuo da usklađivanje cena smeštaja i ishrane sa realnim troškovima života povlači i korigovanje nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija.

Trenutni iznos mesečne rate učeničkog kredita i stipendije je 5.400 dinara, a od naredne školske godine biće 8.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Studentski krediti i stipendije će, umesto sadašnjih 8.400 dinara, ubuduće iznositi oko 13.000 dinara.

Najam i kupovina stanova i garsonjera

Foto: Shutterstock

Ne trebe biti preveliki stručnjak, kako biste znali da će cene najma, ali i kupovine stanova na jesen nastaviti da divljaju.

Aktuelna situacija kada je reč o ratu u Ukrajini, dolazak stranih državljana, čine tržište nekretnine nepredvidivim i nestabilnim.

Najskuplja beogradska opština, bar kad je reč o njamu stanovima, jeste Savski venac, dok ćete najpovoljnije proći ako stan potražite u Zemunu.

Prosečan kvadrat stana u novogradnji u Beogradu skuplji je za gotovo 700 evra u odnosu na 2019. godinu. Pre tri godine, prosečna cena je bila 1.613 evra dok je, prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda(RGZ) za drugi kvartal tekuće godine, prosek oko 2.304 evra. Na osnovu kupoprodajnih ugovora koji se evidentiraju u RGZ, kvadrat u prestonici se mogao kupiti u rasponu od 600 evra na periferiji grada do 9.545 evra koliko je plaćen najskuplji u Beogradu na vodi.

BONUS VIDEO: Anketa – Pitali smo građane šta im najteže pada od poskupljenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare