Evo koliki će vam biti računi za struju od 1. septembra, izračunali smo u dinar

Biznis 28. jul 202213:24 > 13:27
Podeli:
Foto:shutterstock; Vesna Lalić/Nova.rs

Struja će za potrošače poskupeti od prvog septembra - i to za 8,3 odsto. Poskupljenja, zahvaljujući velikom broju fiksnih stavki u računu, neće biti prevelika, ali ćete bez obzira na to, izdvajati po nekoliko stotina dinara više na mesečnom nivou kako biste platili račune za struju.

Struja će poskupeti za 6,5 odsto bez PDV-a, odnosno 8,3 odsto sa PDV-om od 20 odsto i akcize od 7,5. Dakle, manje od 10 odsto koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić.

Šta plaćate kroz račun za struju?

Račun za struju sastoji se iz nekoliko stavki. To su obračunska snaga u kilovatima, trošak garantnog snabdevača, naknada za povlašćene proizvođače električne energije, naknada za unapređenje energetske efikasnosti. odnosno za obnovljive izbore energije, akciza, PDV i obavezna taksa za javni medijski servis.

Trošak garantnog snabdevača i obavezna taksa za javni medijski servis su fiksne, te koštaju 142,62, odnosno 299 dinara.

Ukoliko ste do sada trošili oko 300 kWh struje mesečno, vaš račun do sada iznosio je 3.137 dinara. Od septembra, kada dođe do primene novih cena, vaš račun za isti utrošak iznosiće 3.278 dinara.

Ako ste veći potrošač, te ste trošili 400 kWh, to vas je do sada koštalo 4.100 dinara. Od prvog septembra, vaš račun za istu potrošnju električne energije iznosiće 4.299,5 dinara.

Razlog što vaš kompletan račun neće biti viši za 8,3 odsto jeste veliki broj stavki u računu čije su cene fiksne. Neke zavise od vaše potrošnje, ali novo poskupljenje na njih neće uticati.

BONUS VIDEO Stručnjaci otkrivaju kakva nas zima čeka: Elektrošok za novčanike građana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar