Foto:MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Srbija i Azerbejdžan potpisali su Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana u Srbiju do kraja naredne godine.

Momorandumi su potpisani tokom zvanične posete ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović Bakuu, saopštilo je Ministarstvo.

„Današnjim potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije s Azerbejdžanom u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz ove zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok nakon toga možemo dobavljati i milijardu metara kubnih gasa iz ove zemlje“, rekla je Đedović Handanović nakon potpisivanja Memoranduma i komercijalnog ugovora u Ministarstvu energetike Azerbejdžana.

Foto:MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Ona je navela da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

„Posle završetka gasovoda Balkanski tok koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope. Završetak gasne interkonekcije Srbija- Bugarska očekujemo u narednim danima, čime će biti ispunjeni i infrastrukturni preduslovi za novi izvor snabdevanja gasom“, rekla je ona.

Pročitajte još

Potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ona je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da ukupna potrošnja gasa se poveća sa oko tri milijarde kubnih metara gasa u 2022. na oko četiri milijade kubnih metara do 2030.

Foto:MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

„Memorandum i ugovor koji su danas potpisani omogućavaju da računamo i na veće količine gasa i na više snabdevača, što će nam doneti veću sigurnost u snabdevanju naših građana i privrede. Takođe, po završetku gasnog interkonektora ka Bugarskoj, planiramo i nove interkonekcije, pre svega ka Severnoj Makedoniji“, dodala je Đedović Handanović.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov izjavio je da je Srbija je novi partner Azerbejdžana u diversifikaciji gasnog tržišta u Evropi.

Foto:MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

„Na osnovu isporuka gasa Srbiji u količini do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje, broj zemalja koje će se snabdevati azerbejdžanskim gasom povećao se na osam. Ovo je jasan pokazatelj da Azerbejdžan proširuje svoju misiju, da ima ulogu pouzdanog energetskog partnera koji sve značajnije doprinosi energetskoj bezbednosti“, rekao je Šahbazov.

BONUS VIDEO Od danas žestok udar na džepove građana: Skuplji struja i gas, evo koliki će vam biti računi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare