Posle najave da će gas u Srbiji od 1. novembra da poskupi 10 odsto, stigla je još jedna vest koja bi mogla da poveća račune potrošača usred grejne sezone. Bugarska je, naime, uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije. To znači da bi potrošačima u Srbiji računi mogli da budu drastično veći. Stručnjaci kažu da je poskupljenje gasa za potrošače sasvim logičan epilog, pre svega jer je gotovo nemoguće da Srbija izbegne plaćanje ovog nameta. A vlast je uverena da može.

Bugarska je u petak uvela porez na ruski gas koji se ostalim državama isporučuje preko njene teritorije. Većina u bugarskom parlamentu donela je uredbu koja je na snagu stupila odmah, a kojom se uvodi taksa od 10,76 američkih dolara za 100 kubnih metara ruskog gasa.

Ono što u ovom trenutku sa sigurnošću može da se kaže je da Srbija zavisi od uvoza gasa preko Bugarske, jer se naši potrošači „plavim energentom“ koji Srbijagas uvozi od ruskog Gasproma, snabdevaju upravo preko teritorije Bugarske, gasovodom “Turski tok”. Stoga je malo verovatno da Srbija uspe da izbegne ovaj novi namet.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Sa tim je saglasan i stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor.

PROČITAJTE JOŠ

“Na osnovu informacija koje su trenutno dostupne, taksa bi svakako važila i za Srbiju. Takođe, odnosila bi se i na Mađarsku, pa i Austriju, jer se i ove države gasom snabdevaju preko ‘Turskog toka’. Meni je sasvim logično da bude uključena i Srbija, ne vidim kako bismo mogli da izbegnemo plaćanje ove takse”, kaže Kapor za “Novu”.

Uspostavljanjem nove takse, Bugarska planira da inkasira prihod od 1,2 milijarde evra, te isplati izgradnju gasovoda “Balkanski tok”, što je zapravo trasa “Turskog toka” na Bugarskoj teritoriji, ali Kapor smatra da postoji još jedan razlog za novi namet.

“Verujem da je ovo indirektan način da se državama koje blagonaklono gledaju na rusku agresiju na Ukrajinu ‘skrene pažnja’. Države koje su protiv agresije, prestale su sa uvozom gasa iz Rusije, i to ih skupo košta, a sada će i nas skupo da košta ruski gas”, kaže naš sagovornik.

Kharkiv Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Inače, Rusija je u aprilu prošle godine obustavila je jednostrano isporuku prirodnog gasa Bugarskoj, ali je gas nastavio da ide preko teritorije te zemlje pošto su vlasti u Sofiji prepustile tranzit Mađarskoj. Tada je Venko Sabrutev, bugarski poslanik iz redova vladajuće većine rekao da je to panevropska politika smanjenja prihoda Rusije od prodaje prirodnog gasa.

Upitan da li će novu taksu osetiti i potrošači, Kapor ističe da bi sasvim logično bilo da se računi povećaju za 10 do 20 odsto, ali da postoji verovatnoća da će država da “interveniše”.

Miodrag Kapor Foto:N1

“Tržišno gledajući, poskupljenje bi bilo sasvim logično. Ali, Vlada Srbije već je imala praksu da minimizira posledice koje bi potrošači mogli da osećaju, pa me ne bi čudilo da i sada intervenišu, recimo uvođenjem određenih subvencija za korišćenje prirodnog gasa, kako bi sačuvala ‘mir’ među potrošačima”, podvlači Kapor.

Ono što je činjenica jeste da će, ako Srbija ne bude uspela da izbegne plaćanje novog nameta, što će se, prema svemu sudeći, i desiti, cene gasa da porastu, a to potvrđuju i državni zvaničnici.

„Cene gasa porašće dramatično“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ovo veliki problem za nas, te da će dovesti do drastičnog povećanja cene gasa za dodatnih 100 evra na 1.000 kubika.

Foto:Milos Miskov / AFP / Profimedia

Prema njegovim rečima, to je zastrašujuće povećanje i Srbija će razgovarati sa bugarskom stranom, te da ova odluka ne bi trebalo da važi za Srbiju.

Na osnovu čega je predsednik zaključio da će Srbija biti izuzeta, nije jasno.

Za “Novu” je iz Ministarstva rudarstva i energetike potvrđeno da bi ovo bio problem za Srbiju, te da bi cene gasa bile “dramatično” podignute. Dodaju i da će Srbija učiniti sve da građani ni na koji način ne budu pogođeni.

Foto:Emilija Jovanović/MRE

Situaciju sa snabdevenošću “plavim energentom” u Srbiji opsiju ovako:

“Trenutno su sva skladišta gasa napunjena i u našoj zemlji i u Mađarskoj i imamo 690 miliona kubnih metara gasa u rezervi, što je istorijski rekord i značajno više nego na početku prethodne grejne sezone”, kažu u odgovru za naš list iz Ministarstva, dodajući da se ponašaju odgovorno kada su energetika i energenti u pitanju, te da građani nemaju razloga za brigu.

Ministarstvo podseća da je jedan od strateških ciljeva u energetskom sektoru diverzifikacija izvora i ruta snabdevanja gasom, te da je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska u završnoj fazi. Ističu da je kapacitet interkonekcije 1,8 milijardi kubika gasa, te da će tako Srbija moći da se snabdeva iz zemalja Kaspijskog regiona, pre svega Azerbejdžana i LNG terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj.

Foto:Emilija Jovanović/MRE

Koliki će biti računi srpskih potrošača i koliko još mogu da nam traju rezerve, od Ministarstva nisu dogovorili do zaključenja ovog teksta.

(Po)novo poskupljenje

Vest o novom, sasvim izvesnom poskupljenju, dolazi u trenutku kada su potrošači u Srbiji već obavešteni o tome da će se prirodni gas od 1. novembra plaćati po cenama za 10 odsto višim, pa će kilovat-čas koštati 5,02 dinara sa svim porezima i taksama.

Inače, Srbija je sklopila ugovor sa Međunarodnim monetarnim fodnom (MMF) zarad dobijanja kredita, a tim ugovorom smo se obavezali na etapno povećanje maloprodajnih cena gasa.

BONUS VIDEO Nove priče o pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare