Suočavamo se sa poskupljenjima na svakom koraku – u prodavnici kada kupuju hranu, kada plaćaju račune, kiriju... Kako stvari stoje, od 1. novembra porašće i računi za gas i to do 20 odsto. Razlog je odluka Bugarske da uvede porez na ruski gas koji se isporučuju preko njene teritotrije. Aleksandar Kovačević, stručnjak za energetiku u Jutarnjem programu televizije Nova kaže da su sve tranzitne rente politička odluka.

„Odluke imaju ozbiljnu ekonomsku posledicu, ali je uvođenje mera politički korak“, kaže sagovornik TV Nove.

On ističe da je potrebno da se problem sa gasom rešava u direktnoj komunikaciji sa Bugarskom, ali i sa EU.

„Mi imamo ugovor o stabilizaciji pridruživanju, sa odgovarajućom trgovinskim sporazumom – Bugarska je član Evropske unije i to pitanje svakako zahteva komunikaciju sa EU“, rekao je Kovačević.

Duga je istorija tranzitnih renti na gasovodima u Evropi, te je pitanje renti, kako kaže Kovačević, u Evropi sveprisutno.

Srbija ima zalihe gasa, navodi Kovačević i dodaje da one služe za situacije ektremno hladnih dana.

„Naš ugovor je ugovor koji omogućava manje-više kontinuiran transport, u letnjem periodu je to više nego što mi možemo da potrošimo – skladišti se gas, u zimskom periodu ima dana kada je to manje od onog koliko Srbija troši i kad nam treba korišćenje gasa iz skladišta“, kaže Kovačević.

On navodi da, dakle, skladište više služi sigurnosti snabdevanja u hladnim danima a manje manipulisanju cenom.

Sigurnost snabdevanja je ugrožena svakako – svi cevovodi na teritorije Rusije i Ukrajine nalaze se u dometu ratnih dejstava, priča Kovačević.

„Svi cevovodi su izloženi pitanju pouzdanosti i sigurnosti održavanja, koji nije najbolji u ovoj ratnoj situaciji. Svi cevovodi su izloženi prirodnim okolnostima nepogodama i slično“, rekao je stručnjak za energetiku.

Ne treba zaboraviti da ni skladištenje gasa nije besplatno, priča Kovačević, objašnjavajući da se plaća skladište, kao i da kompresor potroši neku količinu gasa.

„Ono što dolazi iz skladišta svakako je 25 odsto skuplje od onoga što je došlo direktno. Ovde svakako imamo problem“, navodi Kovačević.

BONUS VIDEO Poskupljenje gasa diže cenu centralnog grejanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar