Foto: N1

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić rekao je da odluka Bugarske da poveća tranzitnu cenu gasa kroz njihovu zemlju nevažeća za Srbiju.

Vuletić je rekao da je to zato što Srbijagas ima ugovor sa Gaspromom o isporuci gasa na granici Srbija – Bugarska.

„Mislim da je ta bugarska odluka ‘plašenje mečke rešetom’ i ništa više. Određivanje tranzitne cene nije odluka jedne zemlje, već međunarodna cena koja važi za 1.000 kubika i 100 kilometara“, rekao je Vuletić za Betu.

Uredba, koju je pre nekoliko dana donela Bugarska i koja je odmah stupila na snagu, predviđa taksu od 10,76 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje „Balkanskim tokom“.

PROČITAJTE JOŠ

Time bi se, kako su preneli mediji, obezbedio prihod od 1,2 milijarde evra i za godinu dana isplatio trošak gradnje tog gasovoda kroz Bugarsku, a potrošačima u Srbiji gas bi bio skuplji do 20 odsto jer je već planirano da od 1. novembra poskupi deset odsto.

Vuletić je rekao da Srbijagas ima ugovor sa Gaspromom o isporuci gasa na granciji Bugarska – Srbija.

To što bugarski parlament radi, kako je rekao, „ne interesuje Srbiju jer je obaveza Srbije da plati gas kako je ugovorila i da ga prima na granici“.

Vuletić je podsetio da je 2008. bio planiran gasovod Južni tok koji je trebalo da snabdeva južnu i centralnu Evropu gasom iz Rusije, ali su Bugari „minirali taj projekat jer im je to neko rekao, a ovog puta su to isto učinili“.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković rekao je da bi povećanje takse na tranzit gasa verovatno platili potrošači jer bi subvencionisanje cene tog energenta iz budžeta bilo „ravno naučnoj fantastici“.

milos zdravkovic
Miloš Zdravković Foto:Medija centar Beograd

„Mislim da Srbija nema taj novac u budžetu, a i Srbijagas radi na ivici rentabiliteta jer su cene gasa ograničene. To bi svakako uticalo i na cene gasa za toplane, a najviše bi moglo da pogodi industriju“, rekao je Zdravković.

Dodao je da su Bugari doneli odluku o povećanju tranzitne takse sa obrazoženjem da kazne Rusiju, ali tim gasovodom prolazi i drugi gas, i tehnički bi to bilo nemoguće razdvojiti.

U Ministarstvu rudarstva i energetike rekli su, kako je preneo portal Danas, da će se o toj temi razgovarati sa predstavnicima mađarske i bugarske države.

„Srbija će učiniti sve da građani ni na koji način ne budu pogođeni“, rekli su u resornom ministarstvu.

BONUS VIDEO Bugarska taksa podiže cenu gasa u Srbiji: Očekujte da gas poskupi između 25 i 30 odsto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar