Predstavnik Interkontinetal hotela Angelo Zuccala govori na panelu 18: Srpska konfekcijska industrija na Kopaonik biznis forumu.
Generalni direktor hotela "Interkontinental" u Sofiji Anđelo Zukala, Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Zbog pojave korona virusa hoteli u Srbiji i zemljama u okruženju suočavaju se s manjim brojem gostiju i padom prometa, rečeno je danas na panelu o razvoju hotelske industrije na Balkanu, koji je održan u okviru Kopaonik biznis foruma.

Prema rečima generalne direktorke hotela „Holiday Inn“ u Beogradu Slavice Bogosavljević, u srpskoj prestonici tenutno svaki hotel doživljava pad prometa zbog korona virusa.

„To je ozbiljna situacija. Većina nas nije ni pomislila da će biti tako loše. Januar i februar su vansezonski deo godine za Beograd, ali onog dana kada je stigla vest o širenju infekcije u Italiji, tada je se sve krenulo dodatno nizbrdo“, rekla je Bogosavljevićeva i dodala da je puno gostiju otkazalo rezervacije.

Navela je da preduzimaju preventivne mere kako bi kompenzovali manjak gostiju, te da organizuju razne konferencije, događaje, radionice…

„Imamo razne procene kako će se sutuacija odvijati. Neće nam biti lako, razgovarali smo sa ljudima u Turističkoj organizaciji Beograda, kao i sa onima koji prodaju aranžmane i niko nam ništa ne može reći zasigurno. Vlada neizvesnost zbog korona virusa, ali se nadamo se da će se stvari poboljšati”, zaključila je Bogosavljevićeva.

Generalni direktor hotela “Interkontinental” u Ljubljani Miloš Cerović kaže da se taj hotel zbog korona virusa suočava s padom u broju gostiju, ali i ističe da je najvažnije ne paničiti.

“Preduzimamo mere bezbednosti koje podrazumevaju dezinfikaciju i održavanje higijene na visokom nivou kako bi se turisti osećali udobno, a ujedno i sprečila zaraza među zaposlenima i gostima”, rekao je on.

Na panelu je govorio i generalni direktor hotela “Interkontinental” u Sofiji Anđelo Zukala koji je rekao da su u februaru veoma dobro poslovali i da su imali i mnogo turista iz Italije, ali da se od tog meseca ođednom sve promenilo.

“Mi nismo izmislili prevenciju bilo kakvih pandemija. Imamo sistem za upravljanje krizama”, rekao je Zukala i između ostalog naveo da su, kada se pojavio koronavirus, svuda u hotelu postavili antiseptik gel kako bi svi zaposleni i gosti mogli da čiste ruke.

Naveo je da je juče, kada je doputovao u Beograd, primetio na aerdoromu da se ljudi sklanjaju i da ima “mnogo paranoje“.

“To uopšte nije dobro. Moramo da imamo mnogo više poverenja”, poručio je Zukala.