Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Uvođenje vanrednog stanja i rad od kuće znatno je povećalo opterećenje i fiksnih i mobilnih mreža. Kako ukazuju u regulatornoj agenciji RATEL, operatori čine sve da obezbede potrebne kapacitete u ovom periodu.

„Operatori elektronskih komunikacija ulažu napore na obezbede normalno funkcionisanje fiksnih i mobilnih komunikacionih mreža i da obezbede potrebne kapacitete u ovom periodu“, ističu u RATEL.

Nova.rs je već objavila da je prvi dan vanrednog stanja obeležilo, između ostalog, i otežano telefoniranje mobilnim telefonom.

Kako navode, osim operatora elektronskih komunikacija i korisnici svojim ponašanjem „na mreži“ mogu da pomognu da se eventualna preopterećenja mrežnih kapaciteta izbegnu i posledice ublaže.

„Preporuka je da se tokom radnog vremena, kada je intenzivan rad od kuće, smanji korišćenje aplikacija i usluga koji zahtevaju velike protoke, kao što je video striming. Takođe je potrebno izbegavati slanje većih dokumenata u prilozima mejlova, bolje je navoditi linkove ka istim ako je moguće, potrebno je izbegavati online igrice u ovom periodu i sve druge aplikacije koje zahtevaju veliki protok podataka“, upozoravaju u RATEL-u.

Kako ističu, u ovom periodu je od izuzetne važnosti da Internet bude dostupan što većem broju korisnika.

„Zato je potrebno odgovorno postupanje svih. U suprotnom, ukoliko dođe do preopterećenja mreže može se dogoditi da operatori ne mogu da garantuju odgovarajući kvaltet za neke od aplikacija, pre svega za zabavne i video sadržaje“, navode u RATEL.

Agencija podseća da je, sa početkom širenja virusa Covid-19 u Evropi, porastao i broj zaposlenih koji rade od kuće.  Škole i univerziteti su zatvoreni i predavanja se organizuju preko interneta.

„Sve ovo je uticalo na porast Internet saobraćaja, a što potvrđuju podaci izmereni na tačkama za razmenu Internet saobraćaja u Frankfurtu, Londonu, Amsterdamu“, navodi RATEL.

U Agenciji ističu da se, na osnovu iskustva evropskih zemalja, može u narednom periodu očekivati porast telekomunikacionog saobraćaja i u Republici Srbiji. Odlukom o uvođenju vanrednog stanja i narednim odlukama je između ostalog obustavljen rad školskih i visokoškolskih ustanova, nastava se odvija na daljinu, a gde god je moguće rad se organizuje od kuće. Ove aktivnosti zahtevaju povećano korišćenje elektronskih komunikacionih usluga, a samim tim utiču na povećanje telekomunikacionog saobraćaja.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter.