Goran Radosavljevic i Natali Delic
Goran Radosavljević i Natali Delić Foto:Nova S

Čeka li kompaniju Huavej crveni karton posle vašingtonskog sporazuma, jesmo li zaista dobro razumeli tačku o 5G tehnologiji i kako da znamo ko je pouzdan partner kada se u našoj zemlji o najnovijoj tehnologiji i dalje govori sa podozrenjem, strahom i neznanjem u emisiji "Među nama" govore profesor na FEFA fakultetu Goran Radosavljević i nezavisna konsultantkinja za nove tehnologije Natali Delić.

Sporazum iz Vašingtona se analizira svakoga dana, posebno posledice do kojih bi on mogao da dovede, a jedna od njih su odnosi sa Kinom. Naročito, ako znamo da je Srbija  još ranije potpisala sporazum sa kompanijom Huavej o izgradnji 5G mreže.

Na pitanje da li smo bili u pravu kada je od nas u Vašingtonu zatraženo da se odreknemo dobavljača nepouzdanih tehnologija pomislili na Huavej, Radosavljević je rekao da se zna ko su nepouzdani dobavljači i da SAD već dugo godina insistira da se Huavej zabrani u svim zemljama sa kojima sarađuju,  pre svega u Evropi.

„Tačno su imenovane kompanije, ne piše u sporazumu ali znamo na koga se misli, zna se da je Huavej u pitanju, ali nije samo ta kompanija“, rekao je on.

Drugo pitanje koje se postavlja je šta to tačno znači za nas, naglasio je Radosavljević, dodajući da se Srbija obavezala na to i ukoliko je naša vlada odgovorna ona bi morala to i da ispuni.

„Postavlja se pitanje da li će Srbija smeti da ne ispuni to i koliko daleko će Amerika ići sa insistiranjem“, napomenuo je on, podsećajući da priča o 5G mreži nije od juče i da traje već dugo.

Na pitanje gde je konkretno Huavej kada je reč o Srbiji i koliki je to gubitak za našu zemlju ako se bude insistiralo da se sprovede ova tačka iz sporazuma, Natali Delić je rekla da je Huavej očigledno postao naš starteški partner u poslednje tri, četiri godine, podsećajući na sporazume o modernizaciju fiksne mreže, obezbeđivanju kamera…

Prema njenim rečima, demontiranje te tehnologije u Srbiji je jedno od najnejasnijih pitanja ovog sporazuma.

O čemu su još govorili Goran Radosavljević i Natali Delić pogledajte u prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare