Foto: N1

Država očigledno traži nove načine da popuni kasu ispraženjenu usled epidemije koronavirusa, a jedan od pozdanih načina za to je povećanje nameta građanima koji će, po svemu sudeći, u predstojećoj godini biti brojni - od povećanja akciza na cigarete i rezani duvan, preko uvećanja pretplata za RTS do oporezivanja kotlarnica, šupa, bunara, kokošinjaca...

Predlog zakona o izmenama zakona o privremenom utvrđivanju načina naplate takse za javni medijski servis ušao je u skupštinsku proceduru 27. novembra.

Izmene ovog zakona, ukoliko se usvoje, za građane Srbije će od 1. januara značiti plaćanje pretplate za RTS i RTV u iznosu od 299 dinara, umesto dosadašnjih 255.

Povezane vesti:

Visina ove dažbine već tradicionalno raste svake godine, pa je tako početkom 2019. godine sa 150 dinara uvećana na 220, da bi početkom tekuće ogodine skočila na 255.

Krajem novembra predložene su i izmene i dopune Zakona o akcizama, kojima se utvrđuje kako će se porez na cigarete, nesagorevajući duvan i tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećavati od 2021. do 2025. godine.

Predviđeno je da akcizno opterećenje za cigarete sa sadašnjih 70 evra do 2025. godine dosegne minimum koji postoji u Evropskoj uniji od 90 evra.

Prvo povećanje će se desiti već u januaru naredne godine, kada će, kad se u obzir uzme i PDV, proizvođaći povećati cenu paklice za po 10 dinara, pa će najjeftinije zadovoljstvo pušače koštati 270 dinara, a oni koji vole kvalitetniji duvan moraće iz džepa da izdvoje i 400 dinara.

Porezi na šupe, kotlarnice, bunare, golubarnike, bazene

Novim izmenama Zakona o porezima na imovinu, čiji je nacrt Ministarstvo finansija objavilo krajem oktobra, građanima se na teret stavljaju novi nameti i „olakšice“.

Za sve što služi za proizvodnju hrane – svinjci, kokošinjci, pušnice, ambari, objekti za traktore, za stočnu hranu – građani će biti oslobođeni poreza na imovinu, objasnili su ranije iz Ministarstva finansija za Nova.rs.

Ovde, međutim, postoji jedno ograničenje  – oni koji su ove objekte trajno ustupili drugima radi zarade, porez će morati da plate.

Foto: Nova.rs

„Dakle, ovi objekti jesu, a i dalje su predmet oporezivanja, ali se porez neće plaćati već će se ostvarivati poresko oslobođenje“, naveli su u Ministarstvu.

Na ostale objekte koje građani imaju u dvorištu – šupe za ogrev, kotlarnice, bunare, golubarnike, podrume, cisterne, bazen – porez će morati da se plati.

Ovi pomoćni objekti po novom nacrtu zakona će se svrstati u istu grupu sa garažama, a njihove prosečne cene utvrđuju opštine i gradovi na osnovu prometa u svakoj zoni.

Iz Ministarstva tvrde da je u pitanju smanjenje poreza jer su se ovi objekti do sada razvrstavali kao i oni u čijoj su funkciji – kuće za stanovanje ili poslovne zgrade. U praksi, međutim, stvari stoje drugačije.

Njihova kvadratura se do sad praktično nikad nije ni zaračunavala – država nije ni znala da ih imamo, pa smo na njih plaćali porez od 0 dinara.

Pre tri godine je na opštine izvršen pritisak da popišu sve „pomoćne objekte“ na svojoj teritoriji pa država sad ima na osnovu čega od 1. janura da šalje nove račune za porez.

Zatezanje poreza za frilensere

Poreska uprava pozvala je krajem oktobra frilensere i sve one koji prihod ostvaruju u inostranstvu da sami prijave porez, jer su već identifikovani.

Povezane vesti:

Tom prilikom je saopštila da je ustanovljena visoka stopa nepoštovanja poreskih propisa koji su već godinama na snazi.

Poreska je od frilensera, koji to nisu uradili, zatražila da izmire obaveze za proteklih pet godina i zapretila kaznama koje idu čak do 10 godina zatvora. 

Iako je jasno da je porez koji bi trebalo da plate frilenseri izuzetno visok i neretko premašuje 50 osto zarade, njegovo izračunavanje nije nimalo jednostavno i nosi brojne začkoljice. 

U poslednja dva meseca, frileseri su više puta dizali svoj glas protiv ovako visokih nameta i pisali peticiju.

Poreska uprava i Ministarstvo finasija su, međutim, ostali postojani u nameri da na račun frilensera obezbede priliv novca, pa bi u narednoj godini mogli u tome da imaju i više uspeha.

Da li su gastarbajteri sledeći?

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, i svi građani Srbije iz dijaspore, koji u Srbiji imaju stan, kuću ili firmu, u obavezi su da plaćaju porez na dohodak građana kao i doprinose za socijalno, tj. penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Foto: Shutterstock

Oni mogu biti oslobođeni poreza na dohodak ili dela tog poreza u Srbiji, ukoliko je u zemlji gde žive plaćen porez na njihovu platu, a Srbija sa tom zemljom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

No i tada, doprinosa za socijalno osiguranje ne mogu da se oslobode i dužni su da ih plate u obe zemlje.

Ni ovde nije reč o novom zakonskom rešenju, jer ono godinama postoji, samo je sada aktuelizovana priča o njemu. To bi međutim, mogao da bude uvod u pretnje Poreske uprave, koje su nedavno upućene na račun frilensera.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare