Foto:Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Tim "Kreni - Promeni" i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pokrenulo je peticiju pod nazivom "Ne uništavajte frilensere" upućenu ministru finansija Siniši Malom. U peticiji, koju je za prva tri dana potpisalo 8.304 građana, zahteva se smanjenje poreza za frilensere koji novac zarađuju u inostranstvu.

Navodi se da IT oblast i ostale vrste usluga koje se pružaju korišćenjem kompjutera beleže rast čak i tokom pandemije i predstavljaju najveći potencijal Srbije.

Dodaje se da, dok mnoge države ovoj industriji omogućavaju olakšice, podsticaje i subvencije, kako bi doprinele inovacijama, u Srbiji se dešava suprotno.

Povezena vesti:

„U Srbiji se odnos svodi na čerupanje, podmetanje nogu i teranje IT i drugih poslova frilensera, dok se subvencije i novac građana Srbije prosleđuje stranim kompanijama. Narodu se u eri interneta nudi svetla budućnost motanja kablova“, piše u peticiji.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti navodi koje će dalje korake preduzeti u zavisnosti od broja skupljenih potpisa:

Ukoliko se sakupi 10.000 online potpisa, pravno-ekonomski tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti će uraditi uporednu analizu oporezivanja frilensera.

Ukoliko se dostigne cilj od 15.000 potpisa krećemo u medijsku kampanju zajedno sa vama.

Ukoliko sakupimo 20.000, formiraćemo pregovarački tim zajedno sa vama.

Poreska uprava pozvala je u utorak jutjubere i sve one koji prihod ostvaruju u inostranstvu da sami prijave porez, jer su već identifikovani.

Povezane vesti:

Ova stavka nije novost, jer je Zakonom o porezu na dohodak građana definisano da je svaki građanin dužan je da prijavi sve prihode koje ostvaruje, u zemlji i inostranstvu, samo što se mogi frilenseri do sada nisu toga držali.

Zakon prepoznaje dve velike grupe prihoda koje je moguće ostvariti u inostranstvu. Jedna je od autorskih dela, dok druga spada u kategoriju „ostalih prihoda“.

U zavisnosti šta radite – zavisiće i stopa po kojoj ćete plaćati porez državi Srbiji. Tako, najčešće, ovaj porez iznosi oko 46 centi na jedan evro prihoda, ali u nekim slučajevima može da dostigne čak 80 odsto.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare