Foto:Vesna Lalić

Oni nisu primenjivali zakone. Nisu nas obaveštavali o poreskim obavezama. Nisu nas upozoravali, a sad zahtevaju i prete. Ministar kaže da je sramota ne plaćati porez. Jedina sramota koju vidimo jeste gostovanje ministra finansija na televiziji u kome iznosi neistine o radnicima na internetu, a da prethodno nije čak ni pročitao zahteve Udruženja radnika na internetu na koje se poziva, poručili su Siniši Malom frilenseri okupljeni u Udruženju radnika na internetu.

Svaka rečenica ministra finansija o radnicima na internetu, izneta 17. novembra u jedenoj televizijskoj emisiji bila je – neistinita, ocenilo je Udruženja radnika na internetu.

„Prilikom gostovanja ministar je izneo veliki broj netačnih informacija na račun radnika na internetu obmanjujući celokupnu javnost Srbije“, ističe ovo udruženje dematujući tri tvrdnje Siniše Malog.

Nije tačno da je većina radnika na internetu platila porez i doprinose.

„Poreska uprava je u saopštenju navela da 99,7 odsto fizičkih lica čije je račune proveravala nije platilo porez. Pitamo ministra finansija odakle mu iznete informacije“, navodi Udruženje.

Nije tačno da je naša država, kako ministar kaže, isto kao i druge zemlje, propisala jasno i fer oporezivanje frilensera, i da porez iznosi 10 odsto.

„Ne znamo na koga on tačno misli. Preduzetnici registrovani kao paušalci plaćaju poreze i doprinose u zavisnosti od delatnosti i lokacije, od 100 do preko 300 eura. Koliko god da zarađuju, ovaj iznos je fiksan“, ukazuje Udruženje radnika na internetu.

Nije tačno da je Poreska uprava na vreme upozorila radnike na internetu da izmire svoje obaveze.

„Poreska uprava je 13. oktobra objavila na svojoj Facebook stranici, a potom na vebsajtu poziv fizičkim licima da podnesu poreske prijave i plate porez na prilive iz inostranstva. U kontrolu deviznih računa je krenula još juna meseca i već donela poreska rešenja u kojima nalaže da se plate porezi i doprinosi sa kamatama za pet godina unazad, što je 80 odsto od svega zarađenog“, navode u ovom udruženju.

Udruženje postavlja pitanje ministru finansija da li je po njemu uređen sistem u kojem Poreska uprava ne poštuje zakone i propise prilikom utvrđivanja iznosa poreza i doprinosa.

„Zašto nije poučila svoje zaposlene koji su nam godinama govorili da poreze i doprinose ne treba da plaćamo jer nema načina da se to obračuna“, pita udruženje frilensera.

Udruženje radnika na internetu pozvalo je sve radnike na internetu i sve javne aktere da ih podrže u borbi za pravo na dostojanstven rad i život tako što će uputiti apel nadležnim institucijama da što pre započnu pregovore.

„Mejl koji im možete poslati kao i brojeve telefona možete pronaći na našem sajtu„, ukazuju u Udruženju radnika na internetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare