Odgovor Malom: Ministre, priznajte, plaćaćemo porez na šupe

Biznis 31. okt. 202010:37 > 11:27
Podeli:
Foto: Vesna Lalić

I sada postoji, ceni se kao da je kuća, ali nam ga ne zaračunavaju, pa ga ne plaćamo. Šta je to? Odgovor na ovu zagonetku je: porez na imovinu na dvorišne kotlarnice, šupe, bunare, letnje kuhinje, nadstrešnice nad deset kvadrata, kokošinjce, pušnice... Većina, verujemo, nije znala odgovor na ovo pitanje. Od 2021, svi koji imaju kuće u Srbiji će ga - znati.

Ministarstvo finansija demantijem je reagovalo na tekst portala Nova.rs pod nazivom „Novi zakon: Plaćaćemo porez na šupe, kokošinjce, bunare„. Naveli su da je reč o netačnoj informaciji, da su pobrojane nepokretnosti i sada predmet oporezivanja, a da će izmenama Zakona o porezima na imovinu građani plaćati manji namet na njih i dobiti mogućnost da nekih poreza budu – oslobođeni.

Građani, koji do sada na to nisu imali pravo će tako, kad zaživi zakon, od iduće godine biti oslobođeni plaćanja poreza imovinu na kokošinjce, svinjce, ambare, pušnice, sušare i sve ono što im služi za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ovo oslobođenje trenutno važi samo za nosioca registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, jer on već plaća porez na prihode od poljoprivrede.

Dakle, po trenutnom zakonu, svi građani koji u svom dvorištu imaju, na primer, kokošinjac – na njega treba da plate porez.

Po novom zakonu, ovog poreza biće – oslobođeni. Doduše postoji uslov da ga nisu „iznajmili“ drugome i time zaradili.

Foto: N1

Po trenutnom zakonu, takođe, svi građani koji u svom dvorištu imaju, na primer – šupu u kojoj drže drva za ogrev, ili kotlarnicu u kojoj im je smešten kotao za grejanje, na to moraju da plaćaju porez na imovinu.

I još nešto – ta kotlarnica se računa kao da je kuća, pa je osnovica za porez ista kao i za kuću te površine.

Sada, novim rešenjem, biće nam sve mnogo jeftinije, a nešto čak i – besplatno.

Na kokošinjac nećemo plaćati porez i ako nismo registrovani za poljoprivrednu delatnost.

Na kotlarnicu ćemo plaćati porez, ali ne tako skupo kao da je kuća, već kao da je garaža, dakle – jeftinije.

U konačnom rezultatu, opet je to 1:0 za državu: naspram sadašnjih nula dinara koliko smo plaćali za kokošinjce, i nula dinara koliko nam je bio porez za kotlarnicu, od 2021. godine plaćaćemo nula dinara za kokošinjac i – svakako više od nula dinara za kotlarnicu.

Jasno je zašto je sada nula dinara – niko ni ne zna šta u dvorištu imamo.

Pardon – nije znao. Do nedavno.

Sećate li se da je onomad, ne tako davno, opštinama zakonom dato godinu dana da popišu sve „pomoćne objekte“  na svojoj teritoriji?

Spisak postoji, precizan. Nema veze što nije još sve legalizovano. Važno da je oporezivo.

Nego, ona naša kotlarnica je, u proseku, površine od 15 do 20 kvadrata.

Koliko košta kvadrat garaže u vašem gradu?

A na Kopaoniku? Ne znate?

Teško onome u čijoj je zoni prodata ta garaža od 3.333 evra po kvadratu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram