Danas je u Beogradu održan protest Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije (EPS). Kako je najavljeno ranije, miran protest organizovan se sa ciljem da se ispune tri zahteva – povećanje zarada, smena v.d. direktora Miroslava Tomaševića i poštovanje kolektivnog ugovora.

Protest je okončan mirno, a nakon toga su uručeni zahtevi.

„Glavni cilj ovog mirnog skupa je povećanje plata. Moramo se boriti za to. takođe, jedna od tačaka koje su tražene je smena Tomaševića. Kako bismo digli proizvodnju na nivo na kom treba da bude, treba nam pomoć Vlade, pa i predsednika Nadamo se da ćemo dobiti razumevanje od njih. Tražimo i poštovanje kolektivnog sporazuma“, rekao je Srđan Alimpijević, direktor Površinskih kopova u Rudarskom basenu Kolubara.

Okupljeni zvižde protiv v.d. direktora, Miroslava Tomaševića, čiju ostavku i traže.

Osim toga, o ostavci Tomaševića, poručili su: „Odlazi, ili će Srbija biti u mraku“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nose transparente: „Proizvodnja sve veća plata sve manja“, „Raditi znači živeti od svog rada“, „Ćutanje danas, beda sutra“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako javlja reporterka Nova.rs okupljeno je nekoliko stotina ljudi, a na protest su zajedno sitgli sa platoa hotela Moskva.

Prisutan je i Simo Spasić, koji vređa okupljene novinare.

Sima Spasić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik ovog sindikata Srđan Alimpijević ranije je rekao da se na protestu upozorenja ispred direkcije EPS očekuje više stotina radnika iz kopova „Kolubara“, iz termoelektrana Kostolac i „Nikola Tesla“ i iz same direkcije.

Pročitajte još:

Taj sindikat, koga predvodi Alimpijević, a koga osporava deo radnika na čelu sa bivšim predsednikom sindikata zaposlenih u EPS-u Milanom Đorđevićem, ocenio je da dve godine zarade u EPS-u nisu povećavane, a da je nova sistematizacija i izmena koeficijenata dodatno smanjila masu zarada, a time i zarade većine zaposlenih.

Alimpijević je pre nekoliko dana zatražio razgovor sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i oročio čekanje do četvrtka, ali pošto nije dobio poziv, potvrđeno da će najavljeni protest biti održan danas.

BONUS VIDEO Andrej Ivanji: SNS je direktno odgovoran za urušavanje EPS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare