Foto:Arriva Company

Od jutros u 4.30 pa do večeras u 22 sata obustavljen je celokupan gradski i prigradski saobraćaj na teritoriji grada Požarevca. Takođe, ni svi međumesni polasci koji u svojim redovima vožnje imaju stanicu Požarevac - danas ne prolaze kroz ovaj grad.

„Razlozi za radikalizaciju protesta su nepravilnosti tendera za raspisanog za jednog ponuđača i nerazumevanje institucija za naše probleme“, kaže za Nova.rs Dušan Krstić, direktor saobraćaja kompanije „Arriva Litas“ u Požarevcu.

Naime, Grad Požarevac je raspisao tender, kroz javno-privatno partnerstvo, za usluge gradskog i prigradskog prevoznika. Posao je vredan više od 20 miliona evra, a ugovor se sklapa na – 15 godina. Odluka gradskih vlasti je, kao što je Nova.rs već pisala – pala na dve firme u konzorcijumu. to su  „Duga“ iz Petlovače kod Šapca i „Continental-turs“ iz Kule, u opštini Malo Crniće.

Foto:Arriva Company

Prevoznik koji protestuje – „Ariva listas“, sa takvom odlukom se i dalje ne miri. Tvrdi da je nazakonita, a svoju odlučnost potkrepljuje, uz regularne žalbe i protestima koje organizuje od samogdonošenja takvog rešenja.

„Ni na jedan naš apel nadležne lokalne insitucije nisu se odazvale. Tražili smo da nas pozovu na razgovor da razjasnimo neke nejasnoće. Ostali smo bez odgovora“, navodi Krstić.

Kompanija, kako navodi, crpi sve zakonske mogućnosti kako bi zaštitila svoje pravo.

„I ova akcija u vidu obustave saobraćaja je jedna u nizu aktivnosti koje preduzimamo. Šaljemo žalbe nadležnim organima, apele, obraćamo se medijima. Jer neke stvari nisu samo u interesu ‘Arive’ i njenih zaposlenih, već i u interesu građana koji žive u lokalnoj zajednici“, navodi sagovornik Nova.rs.

Ovaj prevoznik žalbu je podneo i Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača.

„Nakon rešavanja tog spora, kada dobijemo odgovor Republičke komisije, biće jasnije šta i kako dalje. Možda će tender da se proglasim neregularnim. Ako ne bude tako – Grad će potpisati ugovor sa  te dve kompanije –  ‘Dugom’ iz Petlovače kod Šapca i ‘Continental-tursom’ iz Kule, Malo Crniće. Ovde je najvažnije da istaknem da je tender napravljen tako da samo jedna jedina firma u srbiji zadovoljava zadati kriterujum. A, to je da ima 25 autobusa mlađih od devet godina na CNG – na komprimovani tečni gas. Samo je jedna kompanija u celoj Srbiju mogla da odgovori uslovima tendera“, naveo je Dušan Krstić za Nova.rs.

Kako je rekao, do 14 časova niko im se nije obratio.

Kompanija će u utorak i sredu imati redovan red vožnje. A da li će biti radikalnijih mera – naknadno će objaviti.

„Znamo da obustava saobraćaja izaziva negodovanje naših korisnika. Izvinjavamo se na neprijatnosti koji oni imaju, i molimo ih za razumevanje. Jer, ove aktivnosti kao što sam rekao nisu samo u interesu naše kompanije, veći i svih građana Požarevca“, kaže Krstić. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare