Foto: Prtinscreen/YouTube/SatTelevizija

Ko će narednih 15 godina voziti Požarevljane pitanje je vredno više od 20 miliona evra. Iako je javna nabavka završena, a odluka pala na dve firme koje su zajedno istupile na tenderu opštine - "Dugu" iz Petlovače kod Šapca i "Continental-turs" iz Kule, opština Malo Crniće, drugi ponuđač - firma "Ariva", ne miri se sa takvim rešenjem. Tvrde da je takva odluka nezakonita, a tim povodom su u ovom gradu danas zajedno protestovali predstavnici sindikata i uprave "Arive".

U „Arivi“ ističu da je tender za prevoznika u gradskom i prigradskom saobraćaju – nezakonit, jer je dokumentacija u suprotnosti sa javno objavljenom studijom o saobraćaju i sa projektom javno privatnog partnerstva odobrenog od nadležnog organa.

Po rečima Dušana Krstića, direktora saobraćaja “Arive”, tender je „kreiran samo za jednog ponuđača koji jedini u Republici Srbiji poseduje 25 vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas, a mlađih od devet godina”.

Prema zvaničnim podacima, dostupnim na sajtu Grada Požarevca, na konkurs za javno-privatno partnerstvo za obavljanje gradskog i prigradskog prevoza tokom narednih 15 godina, javila su se dva ponuđača.

Prva ponuda stigla je objedinjeno od dve firme. To su “Duga” iz Petlovače kod Šapca i “Continental-turs” Kula, Malo Crniće, dok je drugi ponuđač “Ariva” iz Požarevca, koja trenutno obavlja prevoz u ovom gradu.

U Odluci o dodeli ugovora koji je objavila lokalna samouprava, navodi se da zajednička ponuda dve firme, iz Petlovače i Kule, ispunjava sve obavezne i dodatne uslove iz Zakona o javnim nabavkama i konkursne dokumentacije.

“Ponuđena cena naknade po kilometru u ponudi za predmetnu javnu nabavku iznosi 1,23 evra, odnosno 144,63 dinara bez PDV, što ne prelazi procenjenu vrednost konkretne javne nabavke”, navodi se u Odluci.

Takođe, navodi se da je deklarisana prosečna potrošnja vozila na 100 kilometara 30 kilograma gasa CNG.

Kada je reč o “Arivi”, u Odluci se navodi da ova firma nije ispunila dodatne uslove, tačnije – da priloži dokaze da “poseduje sve tražene integrisane sisteme”

Prema Odluci, “Ariva” nije u potpunosti ispunila još jedan traženi zahtev – da poseduje najmanje 25 vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas KPG, koja nisu starija od devet godina.

Vrednost posla javnog prevoza u Požarevcu je, prema izvoru Nova.rs – 1,5 miliona evra godišnje.

Foto:Arriva Company

„Po studiji, koju je uradio Grad Požarevac 2019. godine, a koja je prezentovana zainteresovanim prevoznicima i građanima, ona je sadržala tri, četiri vrste vozila, starost, neophodnost posedovanja garaža, radionica, parkinga… Međutim, projekat koji je proistekao iz ove studije, na osnovu koga je rađena javna nabavka i konkursna dokumentacija, ništa od toga ne obuhvata, već se akcenat stavlja na autobuse na gas”, objašnjava izvor Nova.rs.

Autobuse na gas, kako ističe – poseduje jedna jedina firma u Srbiji.

Ove autobuse, tvrdi, nije lako ni kupiti, jer se rade po – porudžbini.

„Uslovi konkursne dokumentacije postavljeni su tako da jedan jedini prevoznik to ispunjava – a to je prevoznik “Duga” iz Šapca“, tvrdi naš izvor.

Do momenta objave ovog teksta nismo dobili odgovor od predstavnika kompanije „Duga“.

Odluka o izboru prevoznika lokalna samouprava Požarevca donela je 31. avgusta.

Rok za žalbe je 10 dana od dana objave Odluke na Portalu javnih nabavki.

O kompanijama

Preduzeće „Duga“, iz Petlovače kod Šapca, prema podacima za zvaničnog kompanijskog sajta, prevozom se bavi već 25 godina. U voznom parku ima 54 autobusa i više od 100 zaposlenih. U međumesnom saobracaju „Duga“ obavlja 29 registrovanih polazaka na liniji Ljubovija, Mali Zvornik, Loznica, Šabac, Beograd, dok u prigradskom ima potpisan ugovor sa Gradskom upravom grada Šapca o obavljanju prigradskog sabracaja na deset lokalnih linija.

Kompanija je, prema podacima sa APR, u stoprocentnom vlasništvu Božidara Kondića.

„Continental-turs“, firma-partner „Duge“ u ovom tenderu, ima sedište mestu Kula u opštini Malo Crniće. Stoprocentni vlasnik je Emina Mladenović.

Prema zvaničnim podacima sa kompanijskog sajta, „Ariva“ je u Srbiji prisutna od maja 2013, kada je kupila kompanije „Veolia Transport Litas“ i „Veolia Transport Luv“.

Društvo u maju 2015. godine menja ime u „Arriva litas doo“ Požarevac.

Ova kompanija pruža usluge javnog prevoza u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Požarevcu uz obavljanje regionalnog, međunarodnog i ugovorenog prevoza. Ima 300 autobusa i skoro 900 zaposlenih.

U okviru kompanije, posluje i istoimena turistička agencija i to sa predstavništvima u Beogradu i Požarevcu.

Iako se kao njen zvaničan vlasnik u Srbiji vodi „Arriva international limited“ iz Velike Britanije, kompanija je u stoprocentnom vlasništvu nemačkog “Dojčebana” za železnicu i prevoz.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare