Foto: Vesna Lalić

Prodaja najvećeg kongresnog centra u Srbiji - Sava centra, javnim nadmetanjem zakazana je za danas. Ovo je treći pokušaj prodaje ovog simbola Beograda, a zna se da je ponudu podneo Delta holding Miroslava Miškovića. 

U petak tačno u podne je istakao rok za predaju ponuda za kupovinu Centra „Sava“. Početna cena je, ovaj treći put po redu, 17,5 miliona evra. Uz pismo, svaki investitor spreman na nadmetanje za kupovinu trebalo je da „izbroji“ i 1,7 miliona evra depozita.

Budući kupac trebalo bi da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara gradjevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Delta holding je potvrdio da je predao ponudu za kupovinu ovog kongresnog centra, koji se zajedno sa katastarskom parcelom, prostire na gotovo tri hektara – 29.374 kvadrata.

„Delta je ponudom potvrdila spremnost da prihvati cenu od 17,5 miliona evra i obavezna ulaganja od 50 miliona evra, koji su postavljeni kao uslov u javnom konkursu. Prema proceni stranih konsultanata koje je angažovala Delta, investicija za renoviranje Sava centra biće veća od 60 miliona evra“, objavila je Delta na svom internet sajtu.

Međutim, iz Gradske uprave nije bilo moguće dobiti informaciju da li je sem Delta holdinga još neko dostavio ponudu.

Grad Beograd je 19. oktobra treći put na prodaju ponudio Sava centar. Prvi put ovaj simbol grada je ponuđen na prodaju u avgustu, po početnoj ceni višoj za gotovo 10 miliona evra.

Tada se, zaključno sa 21. avgustom, za kupovinu vrednu 27,4 miliona evra nije javio nijedan investitor. Potom je, u septembru, cena spuštena za 5,5 miliona evra na 21,9 miliona evra. Tada se ponovio isti scenario i niko od kupaca se nije javio. Ubrzo je usledio treći pokušaj i još niža cena, za 4,4 miliona evra.

Budući kupac, sem što bi u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa trebalo da uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina, ima obavezu da ne menja namenu Centra „Sava“.

On i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite. Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

„Prilikom zaključenja ugovora sa kupcem će se ugovoriti kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze, kao i da se na ime obezbeđenja za eventualno plaćanje ugovorne kazne dostavi prvoklasna bankarska garancija“, navodi se u javnom oglasu koji je objavio Grad Beograd.

Inače, aktivista inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović nije dobio uvid u nacrt kupoprodajnog ugovora o prodaji Sava Centra.Kako je saopštila ova organizacija, to, pored jako male početne cene, govori i o uslovima pod kojima će simbol Beograda biti prodat.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare