Foto:Vesna Lalić

Delta holding je danas predao ponudu za kupovinu Sava centra, na javnom tenderu koji je objavio Grad Beograd, saopštila je ova kompanija. Samo dan ranije, Miroslav Mišković, predsednik kompanije Delta, najavio je da se sa konsultantima rade analize i da će se ponuda dati u roku, ako investicija može da bude isplativa.

„Delta je ponudom potvrdila spremnost da prihvati cenu od 17,5 miliona evra i obavezna ulaganja od 50 miliona evra, koji su postavljeni kao uslov u javnom konkursu. Prema proceni stranih konsultanata koje je angažovala Delta, investicija za renoviranje Sava centra biće veća od 60 miliona evra“, objavila je Delta na svom internet sajtu.

„Cena koju je tenderom predvideo Grad Beograd izuzetno je visoka i verujemo da je to razlog što se tokom celog postupka prodaje do sada nije javio nijedan zainteresovani investitor, izuzev naše kompanije. Smatramo da mali broj kompanija može da podnese tako visok nivo investicije i da Delta jeste među njima: zbog velikog iskustva u sličnim projektima, zbog snage kompanije i zbog mogućnosti da sinergijom hotelskih i kongresnih kapaciteta ovu investiciju učini isplativom“, kaže kaže Živorad Vasić, viši potpredsednik Delta holdinga.

Delta se kao potencijalni investitor obavezuje na očuvanje arhitekture objekta i njegovog spoljašnjeg izgleda, kao i na zadržavanje postojeće namene.

Komletno renoviranje kongresnog centra

Kompanija navodi da ukoliko na tenderu dobije priliku za to, planira kompletno renoviranje najvećeg kongresnog centra u našoj zemlji.

„Investicija predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje, uvođe kompletno novih multimedijalnih instalacija“, ističe se u saopštenju.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Delta se kao potencijalni investitor obavezuje na očuvanje arhitekture objekta i njegovog spoljašnjeg izgleda, kao i na zadržavanje postojeće namene.

„Spremni smo da rekonstrukcijom zadržimo izgled i namenu, a da unutra stvorimo jedan novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča, odnosno sve ono što gost očekuje da dobije u jednom modernom kongresnom centru. To je uslov da Beograd ponovo postane najvažnija destinacija za poslovne i kulturne događaje u ovom regionu, sa skupovima za više od 5.000 gostiju i svim koristima koje takvi događaji donose Beogradu, njegovoj privredi i stanovnicima“, kaže Živorad Vasić.

Grad Beograd je Sava centar na prodaju nudio već dva puta.

Prvi put u avgustu, po početnoj ceni 27,4 miliona evra. Tada se, zaključno sa 21. avgustom nije javio nijedan investitor.

Potom je, u septembru, cena spuštena za 5,5 miliona evra na 21,9 miliona evra. Tada se ponovio isti scenario i niko od kupaca se nije javio.

Ubrzo je usledio treći pokušaj i još niža cena, za 4,4 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare