Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Grad Beograd ponovo je oglasio na prodaju Centar "Sava". Ovaj, treći put po redu, kongresni centar se nudi na prodaju po ceni od 17,5 miliona evra.

Treći pokušaj i još niža cena – Sava centar oglašen je na prodaju za 17,5 miliona evra. To je 4,4 miliona evra niži start za potencijalne kupce kojih prethodna dva puta – nije bilo.

Rok za slanje pismenih ponuda je 6. novembar u podne, a javno otvaranje je zakazano za 9. novembar.

Podsetimo, prvi put se ovaj kongresni centar nudio na prodaju za 27,4 miliona evra. Do otvaranja ponuda 21. avgusta nijedan zainteresovani kupac nije poslao svoje pismo.

Isti scenario ponovio se i 25 septembra, kada je Sava centar nuđen na prodaju po 5,5 miliona evra nižoj ceni – za ukupno 21,9 miliona evra.

To znači da je od prvog do trećeg pokušaja cena oborena za gotovo 10 miliona evra – tačnije 9,9 miliona.

Ono što se nije menjalo od početka je obaveza novog vlasnika koji bi u rekonstrukciju Sava centra trebalo da uloži još najmanje 50 miliona evra i to u narednih pet godina.

Ukupna površina centra i katastarske parcele je 29.374 kvadrata. Iznos depozita koju takmaci za kupovinu treba da uplate je, ovaj put 1,7 miliona evra. 

Navedena nepokretnost otuđuje se u viđenom stanju bez prava kupaca na naknadnu reklamaciju.

Konačna kupoprodajna cena nepokretnosti biće utvrđena nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja.

„Kupac će se obavezati da neće promeniti namenu predmetne nepokretnosti, tj. da  će predmetni objekat ostati u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da Centar Sava uživa status prethodne zaštite. Prilikom zaključenja ugovora sa kupcem će se ugovoriti kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze, kao i da se na ime obezbeđenja za eventualno plaćanje ugovorne kazne dostavi prvoklasna bankarska garancija“, navodi se u javnom glasu koji je objavio Grad Beograd na osnovu rešenja zamenika gradonačelnika.

Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar