Foto: Nova S

Viši sud u Somboru doneo je pre nedlju dana presudu po kojoj Komrecijlna banka mora korisniku kredita, koji je tužio, da plati troškove osiguranja u iznosu od 113.000 dinara i još 150.000 dinara na račun zatezne kamate. Predsednik udruženja bankarskih klijenata “Efektiva” Dejan Gavrilović kaže za Nova.rs da je ovo još jedna u nizu presuda koje potvrđuju da banke prilikom izdavanja kredita ne smeju da naplaćuju ništa osim troškova obrade.

Gavrilović objašnjava da je Viši sud u Somboru potvrdio da je Komercijalna banka klijentu nezakonito naplatila premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Povezane vesti:

„Umesto da plati svojim novcem, trošak je prevalila na dužnika. On je dao 113.000 dinara za to osiguranje, tužio je banku, dobio je spor pravosnažno. Banka mora da mu vrati taj novac i dobiće još 150.000 zatezne kamate“, objašnjava predsednik „Efektive“.

Dodaje da će banka u ovom slučaju morati da snosi i troškove postupka, da plati advokata, a kredit ostaje osiguran.

“Ništa se neće promeniti u odredbama ugovora između korisnika kredita i banke – kamata, osiguranje, sve ostaje isto, samo što pada na teret banke a ne dužnika, kako je to banka prvobitno zamislila. Ovom presudom je, kako kaže, još jednom potvrđen stav Vrhovnog kasacionog suda (VKS) da je naplata premije osiguranja kod NKOSK nezakonita i da banke treba da vrate novac”, objašnjava.

Podseća da je Vrhovni kasacioni sud još pre dve godine doneo presudu po kojoj je naplatu troškova obrade kredita proglasio za nezakonitu, dok je prva presuda koje se odnosi na naplatu premije osiguranja prvi put doneta u oktobru prošle godine.

Mi smo prošle nedelje objavili najnovije rešenje Vrhovnog suda koje potvrđuje presudu suda u Novom Sadu da banka mora da vrati novac. U tom poslednjem rešenju Vrhovni sud kaže da je jedina cena koju korisnik plaća efektivna kamatna stopa i svi troškovi koja ona ima usput moraju da budu sadržani u toj kamati – i obrada kredita i osiguranja i bilo šta drugo”, poručuje.

Kako su iz „Efektive“ ranije rekli za Nova.rs građani su na premije osiguranja stambenih kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita odvajali prosečno od nekoliko stotina evra do nekoliko hiljada evra po kreditu, a taj novac mogu da vrate samo putem sudskog postupka. Dobra vest je što je presuda u njihvu korist gotovo izvesna.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar