Foto: Shutterstock

Banku jedino kroz sudski proces možete naterati da vam vrati sredstva uplaćena za osiguranje stambenog kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stamenih kredita, tvrde u udruženju bankarskih klijenata “Efektiva”. Sa druge stranke iz udruženja banka odgovaraju da ne postoji osnova da banke vraća klijentima ta sredstva jer su, kako navode, krediti osigurani kod korporacije jeftiniji od onih koji nisu. 

Posle više različitih presuda, među kojima je i ona Vrhovnog kasacionog suda da banke nezakonito naplaćuju premiju osiguranja stambenog kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, mnogi građani postavljaju pitanje da li postoji mogućnost da  se bez bez sudskog postupka  dogovore da bankama da im  banke sredstva uplaćane za osiguranje stambenog kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Međutim, za sada nema osnova, za takvu nadu kod onih koji imaju stambene kredite.

Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva objašnjava za Nova.rs da ne postoji mogućnost za takav dogovor jer bankama ne odgovara da odjednom svima vraćaju novac.

Foto: Shutterstock

„Njima više odgovora mrcvarenje po sudovima.Oni koji tuže dobiće, oni koji neće da se bakću sa tim neće. Jedino ukoliko se desi da te  tužbe budu masovne, pa da onda i banke i  država i NBS shvate da se to dalje ne isplati i odluče da preseku tu situaciju. Ali pregovori sa bankama u suštini nema“ ističe Gavrilović.

Ovu tezu potvrđuje i druga strana, ali sa dijametralno suprotnim argumentima. Banke pojedinačno nisu odgovarale na naše pitanje da su su spremne da se van suda dogovore o ovom pitanju sa građanima, ali je u njihovo ime odgovorilo Udruženje banaka.

Banke: Krediti osigurani kod korporacije su jeftiniji

Iz ovog udruženja podsećaju da je osiguranje stambenih kredita kod NKOSK uvedeno na osnovu Zakona o NKOSK iz 2004. godine.

Reč je, kako navode, o zakonitom postupku, koji je propisala država da bi pomogla građane u kupovini stanova, a i  da bi pokrenula građevinsku industriju.

„Zahvaljujući osiguranju kredita, građani su dobili povoljnije stambene kredite. Građani koji su uzeli  osigurane kredite, platili su znatno manje nego oni čiji su krediti neosigurani (razlika za isti kredit od  50.000 evra, na 300 meseci, iznosi oko 6.000 evra)” ističu u Udruženju banka.

Iz ove dve činjenice, prema njihovoj oceni, jasno je da „ne postoji nijedan razlog, ni zakonitosti, a ni pravičnosti, da banke  izvrše povrat sredstva uplaćenih za osiguranje“.

„Osiguranje stambenih kredita je nešto sa čim su  građani bili upoznati kada su sklapali ugovor i nešto što im je donelo značajnu korist, kroz nižu  kamatnu stopu“ zaključuju u pisanom odgovoru Udruženja banaka upućenom portalu Nova.rs.

Kako se sve banka obezbedi

U Efektivi ne spore da su krediti osigurani kod Nacionalne korporacije jeftiniji, ali navode da je to jer „banka ima manji rizik, a ne zato što je time učinila uslugu klijentu“.

„Kod stambenih kredita banka obavezno uzima hipoteku na stan koji se kupuje, ima dosta slučajeva kada to nije dovoljno pa se daje dodatna hipoteka na još neku nekretninu, drugi stan ili kuću, često roditeljsku imovinu, zatim se uzimaju lične menice dužnika, što znači da sem hipoteke on garantuje i svom svojom drugom imovinom. Često se uzimaju i menice supružnika, pa zatim osiguranje nekretnine,  pa životno osiguranje dužnika, da ukoliko mu se nešto desi banka ima odakle da se naplati i na sve to banka dobija i osiguranje kod Nacionalne korporacije. Ovde banka nema nikakav riizik da taj kredit ne može sutra da naplati i upravo zato je kamata niža“ detaljan je Gavrilović.

Foto: Shutterstock

On podseća da je banka mogla i sama da plati osiguranje kod Nacionalne korporacije i da bi kamata opet bila na istom nivou isto kao kada je klijent platio. Prema njegovim rečima, više od hiljadu članova “Efektive” tužilo je banke po ovom osnovu i za sada je više od sto njih dobilo pravosnažne presude, dok su ostali sporovi u toku. Suđenja na prvostepenim sudovima traju od godinu do godinu i po dana.

„Dešavalo se sporadično da neko izgubi, ali kada se uloži žalba Vrhovnom sudu uvek očekujemo Vrhovni sud takvu presudu preinači s obzirom da je sve više presuda u korist klijenata” navodi Gavrilović.

Podsetimo, početkom februara, Vrhovni kasacioni sud potvrdio je  najnovijom presudom da banke nezakonito naplaćuju premiju osiguranja stambenog kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Građani su na premije osiguranja stambenih kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, prema procenama udruženja “Efektiva”, odvajali prosečno od nekoliko stotina evra do nekoliko hiljada evra po kreditu.

Teško je, kažu, tačno izračunati koliko novca su građani odvojili za tu uslugu, za koju je Vrhovni kasacioni sud nedavno presudio da su je banke nezakonito naplaćivale, ali procena Efektive je da je za to odvojeno možda i 200 miliona evra. U proseku je premija iznosila negde oko od 2,5 do 3 odsto vrednosti kredita, pa je tako neko ko je uzeo stambeni kredit od 100 hiljada evra za to osiguranje odvojio od 2,5 do 3 hiljade evra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare