Foto: Shutterstock/ChameleonsEye

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara članova Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) "Naš med", u čiju izgradnju i opremanje je do sada uloženo više od 1,5 miliona evra, biće otvoren danas u Rači.

Pogon, koji će omogućiti udruženim pčelarima lakši plasman proizvoda, bez posrednika, prostire se na gotovo 1.600 kvadratnih metara, a ima kapacitet za prijem i pakovanje meda od oko 3.000 tona godišnje, objavljeno je na sajtu SPOS-a.

Pogon će pakovati konvencionalni med, kao i med iz standarda kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa – DPP“ kao ekskluzivni proizvod u posebnoj zaštićenoj ambalaži.

Za ostalu nedostajuću opremu i druge neophodne nabavke za kompletiranje Pogona za plasman meda na malo za velike kupce trebaće još oko 350.000 evra, što će se, kako je navedeno, investirati naredne godine.

U SPOS-u očekuju da će „Naš med“ biti prepoznatljiv na domaćem i stranom tržištu, a istaknuto je i da je ovo prvi komercijalni proizvod koji je brendirao kreativni tim platforme „Srbija stvara“, koji je uradio kompletan rebrending.

Novi dizajn brenda zaštićen je u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Foto: Shutterstock

Kako je precizirano, pogon je do sada finansiran iz sopstvenih sredstva SPOS-a od 64,7 miliona dinara, od čega je 53 miliona dinara iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona dinara od članarine.

Takođe, pčelari su za gradnju donirali 12,8 miliona dinara, uzeli su i pozajmicu od sedam miliona dinara, a opštine Rača je u saradnji sa državom izgradnju pomogla sa 80 miliona dinara, od čega su 30 miliona dinara sredstva opštine Rača, a 50 miliona dinara sredstva Vlade Srbije, dok je za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke izdvojeno još oko 18,5 miliona dinara.

Vlada Srbije finansirala je i izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu.

SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova i ima tradiciju dugu 123 godine.

Podseća se i da u Srbiji ima više od 1,3 miliona registrovanih košnica, godišnja proizvodnja meda iznosi od 6.000 do 11.000 tona.

Istaknuto je i da izvoz meda u EU neprekidno raste poslednjih 10 godina i da iznosi u proseku od 2.000 do 3.000 tona godišnje, a da se med iz Srbije najviše izvozi u Norvešku i Italiju.

Prosečna vrednost izvoza meda iz Srbije je oko 10 miliona evra godišnje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar