Pripadnici Uprave kriminalističke policije i Poreske policije upale su u prostorije kompanije "D Express" u četvrtak uveče bez sudskog naloga, i tu se zadržale duže od pet sati. Razlog tog upada nije zvanično saopšten. Međutim, za taj događaj postojale su indirektne najave direktno iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Priča o upadu pripadnika UKP-a i poreske policije povezuje se sa štrajkom radnika pošte. Iako radnici gotovo četiri nedelje aktivno štrajkuju, na njihove zahteve vlast je nema. Ali, predsednik države radnike u štrajku optužio je da rade za interese jedne privatne kurirske službe. I na tu izjavu javnost nije reagovala, budući da je Vučić mogao da misli na baš bilo koju kurirsku službu.

Međutim, odgovor na pitanje na šta je tačno predsednik mislio javnosti su doneli, očekivano, provladini mediji.

Pročitajte još

Nakon pune tri sedmice štrajka poštara, provladini mediji doneli su naslove da je vlasnik United grupe Dragan Šolak „ruši Poštu“, te je postalo jasno da je Vučić mislio na kurirsku službu „D express“ koja posluje u okviru United grupe.

Nakon tabloida, i funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović na Tviteru je to „potvrdio“, objavljujući tekst jednog tabloida i iznoseći rečenicu „baš je to ovako“.

Javnost je, nažalost, na optužbe provladinih medija i funkcionera Srpske napredne stranke navikla, a posebno kada su u pitanju optužbe na račun United grupe, te na ove navode o umešanosti Šolaka u štrajk poštara javnost nije reagovala bog zna kako.

Ali onda, manje od 12 sati nakon oglašavanja funkcionera SNS-a Đukanovića, u prostorije kompanije D express upali su pripadnici poreske policije, praćeni pripadnicima UKP-a.

Zbog čega – nije objašnjeno.

Advokat Ivan Ninić noćni upad policije u D Express vidi kao šitenje straha i poruku vlasti privatnim kompanijama „ili ste sa nama ili protiv nas“, dok novinar Miša Brkić ističe da su takvi postupci odlika nedemokratskih režima.

„Postoje osnovne pretpostavke za obavljanje pretresa, one su uvek iste i propisuje ih Zakon o krivičnom postpuku. Elementarna stvar je da se onaj ko vrši pretres predstavi, legimtimiše, pokaže značku i predoči vam nalog na osnovu kog vrši pretres“, objasnio je Ninić.

Miša Brkić je podsetio da je prvi odgovor zašto se dogodio upad u D Express bio to da se štraj u jednoj državnoj firmi odigrava zbog mogućeg uticaja jedne privatne firme.

„Biće vrlo zanimljivo pratiti dalji postupak Tužilaštva i Poreske policije, da li će se na kraju ispostaviti da tog uticaja ima ili nema, i da li će to biti ključni razlog zašto se dogodio noćni upad. Noćni upad je karakteristika nedemokratskih režima“, poručio je Brkić i podsetio da su takve stvari radili „nacisti“ i „staljinisti“.

BONUS VIDEO Upad policije u D EXPRESS i optužbe za United Grupu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar