Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Turistička putovanja građana Srbije za Italiju, pogotovo njen severni deo, kao i aprilski aranžmani za Kinu i Južnu Koreju su otkazani zbog koronavirusa.

Turisti iz Srbije koji su uplatili aranžmane za ove zemlje dobiće svoj novac nazad ili izabrati drugo odredište za put. Oni, koji iz straha od zaraze ne žele da putuju ka drugim destinacijama, već bi mogli da imaju problem u povratu novca.

Strah od koronavirusa, koji pogađa sve više zemalja, utiče i na tražnju za turističkim aranžmanima, pogotovo za Daleki istok.

“Nema velikog pada broja prodatih aranžmana, osim dogovorenog zbog situacije – otkazana su putovanja u naredne dve, tri nedelje za severni deo Italije i generalno celu zemlju. Takođe otkazana su i putovanja za Daleki istok, konkretno za Kinu i Južnu Koreju, koja su planirana za april, ali njih nema mnogo”, kaže za Nova.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA Aleksandar Seničić.

On ističe da sve ostalo funkcioniše potpuno normalno.

“Morate prosto da znate da mi ne možemo tek tako da otkazujemo ta putovanja. Postoje finansijske obaveze prema partnerima koji tamo daju usluge i mi bez njihove saglasnosti suštinski ne možemo da otkažemo putovanje”, navodi Seničić.

Kako ističe – ako ne postoji neki relevantan razlog za otkaz putovanja, onda može da dođe do problema.

“Putnici mogu da traže novac od nas, ali taj novac više nije u agencijama. Sva putovanja se unapred plaćaju. To što se neko plaši, a nema objektivnih razloga za to, nije razlog za otkaz aranžmana”, ističe Seničić.

Iz dana u dan

Agencije još nisu zauzele stav šta će biti od aprila na dalje.

“Situacija se menja iz dana u dan. Moj lični utisak je da se diže nepotrebna tenzija. Svakako ćemo pratiti situaciju i reagovati u skladu sa okolnostima. Trudićemo se da to uvek bude u korist putnika. Neophodno je samo malo razumevanja i strpljenja od strane putnika da razumeju situaciju u kojoj nismo krivi ni mi, ni oni.  Svi epidemiolozi sa kojima smo razgovarali tvrde da je problematičan period još nekih mesec dana dok su ovako niže temperature, dok će sa pojavom visokih temperatura prestati opasnost od daljeg širenja koronavirusa”, kaže Seničić.

Iz tih razloga on očekuje da sezona prođe – po planu.

“Ovog trenutka imamo pad tražnje samo ka desetinacije koje su realtivno ugrožene, dok su za letnje desetinacije popusti još u toku, nema pada prodaje, čak se beleži povećanje u odnosu na 2019. godinu”, zaključuje Aleksandar Seničić.

„Er Srbija“ po redu letenja

Povodom koronavirusa, oglasila se i “Er Srbija”, obaveštavajući putnike da se saobraćaj nacionalne avio-kompanije odvija regularno, u skladu sa redom letenja.

“Do sada na letovima ‘Er Srbije’ nije zabeležen nijedan incident u vezi sa koronavirusom. Kompanija je u stalnoj komunikaciji sa svim nadležnim domaćim i međunarodnim telima i preduzima sve neophodne mere predostrožnosti i pridržava se svih procedura predviđenih u ovakvim slučajevima, tako da putnici nemaju nikakvih razloga za brigu. Kao i uvek, bezbednost naših putnika i članova posade je na prvom mestu”, ističe se u saopštenju “Er Srbije”.

Kako se dodaje, ne primećuje se u ovom trenutku veći broj otkazivanja putovanja, kada je reč o putnicima koji putuju u oblasti posebno pogođene koronavirusom.
Kompanija poručuje da će “gledati da izađe u susret svim putnicima koji putuju u ta područja, ukoliko žele da zbog pojave koronavirusa pomere svoje putovanje za neki drugi datum”.