Matić: Grčka neće produžiti Uredbu o zamenskim putovanjima

Biznis 25. okt. 202122:46
Podeli:
Tatjana Matić Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Grčke vlasti neće produžiti Uredbu o zamenskim putovanjima, rekla je ministarka turizma Tatjana Matić danas posle sastanka sa grčkim kolegom Vasilisom Kikiliasom.

„Grčka strana je potvrdila da neće biti produženja ove Uredbe od strane grčkih vlasti i grčke agencije će takođe morati da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere“, napisala je ministarka na svom Instagram profilu, prenosi Danas.

Poput Grčke i mnogih drugih evropskih zemalja u kojima je turistički sektor zbog pandemije bio izuzetno ugrožen, i Vlada Srbije je prošle godine donela odluku da se svima koji su uplatili putovanje pre početka pandemije, tačnije do 15. maja prošle godine, a nisu uspeli da odu na odmor izdaju vaučeri za put koje mogu da iskoriste do kraja 2021. godine.

Uredbom je definisano i to da agencije moraju od 1. do 15. januara 2022. da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere. U pojedinim zemljama, poput Italije, rokovi za korišćenje vaučera su produženi, tako da su se i u našim turističkim agencijama nadali da će dobiti produženje od države jer većina tokom pandemije nije mogla da radi i zaradi dovoljno da bi taj novac mogli da vrate.

Kako je Danasu ranije rekao direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić agencijama bi značilo i to da država razmotri produženje roka do 1. oktobra, a kao drugi vid pomoći on je naveo namenske kredite koje bi država dala agencijama. Zamenskih vaučera je dva meseca pre isteka roka iskorišćeno, prema podacima YUTA, tek nekih 50 odsto, a agencije bi građanima tokom januara trebalo da vrate 20 miliona evra.

BONUS VIDEO: Parga u oktobru

Komentari

Vaš komentar