Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nekoliko meseci pre nego što bi radovi, prema najavljenim rokovima, trebalo da budu završeni, rekonstrukciji Trga Nikole Pašića skočila je cena i to za oko 30 miliona dinara, odnosno za oko 256.000 evra. U zvaničnom obaveštenju o izmeni ugovora navodi se da do promene cene dolazi zbog "utvrđenih viškova i manjkova radova".

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića počela je u februaru ove godine, a prema najavama planirano je da traje sedam meseci. Ukupna površina koja podleže rekonstrukciji iznosi 8.156 kvadratnih metara.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Negde na pola puta do novog sjaja Trga Nikole Pašića, radovi su iznenada poskupeli. Kako se može videti na Portalu javnih nabavki, ugovorena vrednost radova je prvobitno bila oko 701.151.358 dinara sa uračunatim PDV-om, dok sada iznosi tačno 731.226.837 dinara ili oko 6,2 miliona evra.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dakle, reč je o pokupljenju od  256.000 evra.

Zašto je ovoliko poskupelo?

Kako se može videti u podacima o izmenama cene, konzorcijum na čelu sa firmom Invest gradnja kao izvođač radova je preduzeću „Hidroprojekat-saobraćaj“ koje je zaduženo za stručni nadzor, dostavio pregled viškova i manjkova radova na kontrolu i mišljenje.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Prema izveštaju iz stručnog nadzora, viškovi radova iznose 28.143.342,73 dinara (bez PDV), a manjkovi radova iznose 3.080.442,90 dinara (bez PDV-a). Na taj način je vrednost ugovora porasla na 609.355.698 dinara bez PDV-a, odnosno na 731.226.837 dinara sa PDV-om.

Ko je dobio posao?

Inače, posao je na tenderu dobila grupa ponuđača na čelu sa preduzećem GP Invest gradnja, a tu su i D. C. Energocoop, Slavija Proking, Alex E&C, Tesla sistemi i SDC Professional.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Firmi „GP invest gradnja“ pripao je najveći deo posla, što podrazumeva građevinske radove na spoljom uređenju, instalacije vodovoda i kanalizacije, kao i ozelenjavanje i mašinske instalacije.

PROČITAJTE JOŠ

Prema projektu, prepoznatljive fontane na Trgu više neće biti, već će biti sagrađena nova.

Što se tiče ostalih radova, buduća pešačka podloga trga biće u crvenim tonovima pravougaonih i kvadratnih oblika, a na trgu će osim klupa u kombinaciji čelika i drveta biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info ploča (u kombinaciji bronze i čelika) o istorijatu Trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata, đubrijere… Novina će, uz klupe i drugi mobilijar, biti i drugačije osvetljenje.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Spomenik Nikoli Pašiću, kako je još ranije istaknuto, ostaće na istoj poziciji i njegovo sređivanje nije obuhvaćeno ovom rekonstrukcijom.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare