“Konkord Vest”, firma Željka Drčelića poznata po tome što redovno sklapa unosne ugovore sa državom, dobila je još jedan posao, vredan više od 250 miliona evra. Reč je o prvom poslu izgradnje stambenog kompleksa u okviru projekta EXPO 2027, a “Konkord Vest” će ga obaviti u konzorcijumu sa još nekoliko firmi.

Poslovi za omiljeni projekat vlasti, EXPO 2027, uveliko se dodeljuju, a među “srećnim dobitnicima” uglavnom se nađu firme bliske režimu.

Radovi na izgradnji kompleksa EXPO 2027 Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Tako je red došao i na “Konkord Vest”, čiji je većinski vlasnik Željko Drčelić, biznismen i potpredsednik Upravnog odbora KK Crvena zvezda.

Ova firma je, u konzorcijumu sa još nekoliko kompanija, angažovana na izgradnji stambenog kompleksa celine E2 u okviru projekta EXPO, a za to će država izdvojiti ukupno 252 miliona evra, odnosno gotovo 30 milijardi dinara uključujući PDV.

PROČITAJTE JOŠ

Jedina pristigla ponuda stigla je upravo od ovog konzorcijuma, što je česta praksa na javnim nabavkama u Srbiji.

Ko će graditi EXPO stanove?

Nosilac je kompanija “Ex ing B&P”, u vlasništvu Srđana Opalića, koja će realizovati 33 odsto posla. Ova firma nije poznata široj javnosti, ali je bila angažovana na gradnji Crowne plaze, hotela Hilton, Aviv parka, nebodera Skyline…

Nešto manje posla, a samim tim i nešto manje novca, pripašće Drčelićevom “Konkord vestu”, konkretno 28 odsto.

Foto:KK Crvena Zvezda

U konzorcijumu su još i “Savremena gradnja” iz Šapca, koja se dosad uglavnom bavila gradnjom puteva. Prema podacima sa portala javnih nabavki, dobijali su poslove u Loznici, Koceljevi, Valjevu, a pre četiri godine bili su angažovani i na rekonstrukciji pristupnih puteva kod PRO TENT-a.

Četvrta u ovom konzorcijum je “SMB-gradnja” iz Subotice, vlasništvo Predraga Petričevića.

Ova firma našla se u centru pažnje još 2011. godine, kada se Petričević sumnjičio da je utajio porez i prao novac. Pojavila se čak i informacija da je uhapšen, ali je on ove navode tada demantovao. Doduše, priznao je da se ispituje poslovanje njegove firme.

Petričević je tada bio poznat kao čovek čija je firma gradila “Srpsku kuću fudbala”, a u FK Partizan je bio predsednik Nadzornog odbora. Naravno, demantovao je tada da problemi koje ima u poslovanju imaju veze sa gradnjom objekta FSS u Staroj Pazovi. Jedno od njegovih retkih pojavljivanja u javnosti je bilo u februaru 2023. godine, kada je njegova kompanija sa gradom Suboticom potpisala ugovor o radovima na unutrašnjosti zgrade Narodnog pozorišta u tom gradu.

Inače, subotička „SMB-gradnja“, već je sarađivala sa Drčelićevim „Konkord Vestom“. Naime, ove dve firme su takođe bile u konzorcijumu, koji je dobio posao gradnja Tiršove 2.

Budući izgled Tiršove 2; Foto: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima

Drčelić u mnogim ključnim projektima

Žejko Drčelić, vlasnik „Konkord vesta“, poslednih nedelja bio je interesantan javnosti jer je firma “Vrenje”, u kojoj ima 75 odsto vlasničkoh udela, kupila kompleks Stare šećerane, preko čije će parcele, prema saznanjima portala Nova.rs, ići trasa metroa. On je međutim, i pre ovog poslovnog poteza bio poznat javnosti, prvenstveno zbog poslova koje je dobijala njegova firma.

Neki od njihovih poslova su izgradnja stadiona u Zaječaru vredna oko 28,5 miliona evra i Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, čija je vrednost veća od čak 153 miliona evra.

“Konkord Vest” je deo i konzorcijuma koji je dobio posao za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, vredan oko 43 miliona evra. Takođe, sklopili su ugovor za montiranje montažnih kućica za Beogradske lične (BELI) vredan oko milijardu dinara.

Drčelić ima udeo od 50 odsto i u firmi “Green Residence”, koja zida “apart” hotel na Kopaoniku.

BONUS VIDEO Stepanović: Ako kredite za EXPO budemo vraćali zaradom od litijuma trebaće nam 600 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare