Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Država Srbija mogla bi da otkupi deo nedavno prodate Komercijalne banke i to putem Poštanske štedionice.

Naime, to će sve zavisiti od ispunjenja plana Poštanske štedionice, koja namerava da od novog vlasnika otkupi Komercijalnu banku iz Banjaluke, što je za portal N1 potvrdila i sama Poštanska štedionica.

„Tačno je da inicijativa postoji, proces je u toku. Blagovremeno ćemo vas informisati o novim detaljima“.

Pročitajte i ovo

Ovim rečima Banka Poštanska štedionica odgovorila je na pitanje portala N1 da li ima nameru da kupi Komercijalnu banku u Banjaluci i da li je zainteresovana i za kupovinu Komercijalne banke u Crnoj Gori i za ogranak Komercijalne banke na Kosovu.

Vest o tome da država Srbija od slovenačke NLB banke koja je nedavno postala vlasnik Komercijalne banke u Srbiji, kupivši „u paketu“ i njene banke u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, namerava da otkupi deo prvi je objavio portal Capital.ba iz BiH.

„Banka Poštanska štedionica iz Srbije zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke Banjaluka i pismo namere o tome već je upućeno u Ljubljanu – NLB Grupi koja je vlasnik matične Komercijalne banke Beograd“, naveo je portal Capital.ba.

Kako je navedeno, pored Komercijalne banke u Banjaluci, Poštanska štedionica je zainteresovana i za kupovinu Komercijalne banke u Crnoj Gori, ali i za njen ogranak na Kosovu.

„Ministar finansija Srbije već je dao saglasnost da se ide u pomenutu kupovinu. Poštanska štedionica je u pregovorima ponudila 60 odsto knjigovodstvene vrednosti, dok je NLB spremna da proda sve delove Komercijalne banke, osim onog u Srbiji, ali za knjigovodstvenu cenu“, piše Capital.ba.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti Banka Poštanska štedionica u većinskom je vlasništvu Republike Srbije koja ima direktno vlasništvo nad 79,01 odsto akcija. Posredno, država je vlasnik i ostatka Poštanske štedionice – kroz udeo Javnog preduzeća Pošta Srbije od 19,95 odsto, PIO fonda 1,01 odsto i Fonda za razvoj Republike Srbije koji ima 0,03 odsto vlasništva.

Podsetimo, ugovor o prenosu akcija između Srbije i slovenačke banke, čime je okončan proces prodaje 83,23 odsto akcija Кomercijalne banke Beograd, potpisan je 30. decembra 2020. godine, kada je u državni budžet uplaćeno 395 miliona evra. Prethodno je u budžet uplaćeno oko 60 miliona evra, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosilo na ugovornu obavezu da se pola dobiti za 2019. godinu raspodeli kroz dividendu.

Prema rečima srpskog ministra finansija, sa završetkom svih transakcija, Srbija od prodaje Кomercijalne banke ima ukupno 450 miliona evra prihoda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare