Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Slovenačka NLB banka završila je proces pripajanja srpske Komercijalne banke, isplativši kupoprodajnu cenu do ukupno 394,7 miliona evra. Ovime NLB postaje treća najveća banka u Srbiji. Kako je najavljeno iz ove grupacije, za korisnike neće biti nikakvih promena u redovnom poslovanju.

„Današnjim sticanjem vlasništva na 83,23 odsto običnih akcija u Komercijalnoj banci Beograd, NLB je napravila poslednji korak u ovoj važnoj transakciji u okviru sprovođenja naše strategije da postanemo vodeća finansijska institucija sa glavnim fokusom na područje koje smatramo svojim domom – regionu Jugoistočne Evrope“, saopštio je NLB.

Konačna kupoprodajna cena, koja uključuje i kamatu od 1. januara 2020. godine,  iznosila je 394,7 miliona evra. to je, kako ističu u NLB, u skladu s odredbama ugovora o kupoprodaji akcija  koji je zaključen s Republikom Srbijom 26. februara 2020.

Poslovanje NLB Grupe u Srbiji biće, pored slovenačkog tržišta, najveće i najvažnije jer dodaje više od 800.000 aktivnih klijenata u segmentu poslovanja sa stanovništvom i najveću poslovnu mrežu u zemlji od 203 ekspoziture NLB-ovom postojećem poslovanju.

NLB i Komercijalna banka, u svim zemljama u kojima su obe banke prisutne, nastaviće da rade kao zasebne banke sve do pravnog spajanja.

„Kratkoročno gledano, neće biti nikakvih promena u redovnom poslovanju naših klijenata. Nastaviće neometano da koriste sve naše usluge, a svi depoziti, krediti i računi ostaju aktivni pod istim uslovima. U predstojećim nedeljama, na raspolaganju klijentima obe banke, kao i svima koji žele da postanu deo ove grupacije, biće obiman paket dobrodošlice, uključujući i besplatnu upotrebu zajedničkih bankomata u celoj NLB grupi“, ističu u ovoj bankarskoj grupaciji.

„Preko sestrinskih banaka KB u BIH i Crnoj Gori, ova transakcija će dalje ojačati našu postojeću snažnu poziciju i na ta dva tržišta“, ističu u NLB.

Akvizicijom Komercijalne banke, kako se navodi, obim kredita klijentima NLB Grupe uvećaće se za oko 1,8 milijardi evra, a ukupni depoziti za oko 3,3 milijardi evra. Komercijalna banka je tokom 2019. godine ostvarila neto profit od oko 170 miliona evra. U prvoj polovini 2020, koju je obeležila pandemija kovida 19, Komercijalna je ostvarila neto profit od gotovo 80 miliona evra.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare