Dušan Živković, EPS
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/BETAPHOTO/MILAN ILIC

Dušan Živković izabran je za generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) i to 10 meseci posle raspisivanja konkursa za tu poziciju. On je tek drugi direktor koji je za 12 godina vlasti Aleksandra Vučića došao preko konkursa i jedan od retkih, ako ne i jedini, koji nije član stranke, ili bar o tome nismo obavešteni.

Dušan Živković prošle godine u junu nasledio je na poziciji direktora EPS-a Miroslava Tomaševića, ali u v.d. stanju. I pitanje je da li bi konkurs bio doveden do kraja, da mu v.d. status, koji može da traje najduže godinu dana, nije isticao.

Na oglas koji je objavljen još u avgustu prošle godine javilo se 40 kandidata, a u uži izbor ušlo je njih sedmoro, uključujući i Živkovića.

On je na poziciju v.d. direktora EPS-a došao sa funkcije menadžera za razvoj proizvodnje i to nakon što je to najveće državno preduzeće promenilo pravnu formu (u akcionarsko društvo) i kada su izabrani novi članovi Nadzornog odbora, u koji su po prvi put ušli stranci, odnosno Norvežani.

Smenio ga Grčić

Dušan Živković radi u EPS-u već 17 godina, a u to preduzeće došao je u vreme bivših vlasti.

Kako je naveo na svom Linkedln profilu, od 2007. do kraja 2013. bio je menadžer sektora za investicije.

U novembru 2013. došao je na mesto asistenta menadžera RES-a, a oko dve godine kasnije, u oktobru 2015, prešao je na poziciju menadžera za razvoj proizvodnje. Kako je pisao Blic, bio je u Sektoru za obnovljive izbore energije.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

U vreme kada je na čelu EPS-a bio Aleksandar Obradović, postavljen je za direktora investicija, a kada je direktorsku funkciju obavljao Milorad Grčić bio je smenjen zbog neslaganja oko projekta na hidroelektrani Zvornik.

Radio je na svim većim projektima poput: Kolubara B i Kostolac.

U junu prošle godine izabran za v.d. direktora.

Dušan Živković, na Mašinskomfakultetu se održava treća Međunarodna stručna konferencijaFoto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Nakon njegovog izbora za novog generalnog direktora, EPS je saopštio da Živković poseduje više od 30 godina iskustva na poslovima investicija, finansiranja, inžinjeringa, projektovanja energetskih sistema, kao i sistema za upravljanje i njihovoj implementaciji u „Elektroprivredi Srbije“.

“Imenovanje generalnog direktora je početak formiranja izvršnog menadžmenta koji će u tesnoj saradnji sa Nadzornim odborom operativno rukovoditi kompanijom i, između ostalog, implementirati nedavno usvojeni Plan transformacije kompanije”, pisalo je u saopštenju EPS-a.

Nema podataka da je Živković član SNS ili neke druge vladajuće stranke.

Obradović, Grčić, Tomašević

U vreme vlasti SNS Elektroprivreda Srbije imala je četiri v.d. direktora. U septembru 2012, na tu poziciju Vlada je postavila Aleksandra Obradovića, koji je bio član Glavnog odbora SNS. Dve godine kasnije, nakon sprovedenog konkursa na koji se prijavilo 70 kandidata, Vlada ga je imenovala za direktora EPS-a. Međutim, nakon niza afera nije izdržao četvorogodišnji mandat i smenjen je dve godine kasnije.

Nakon njega na mesto v.d. direktora EPS-a dolazi stranački kadar Milorad Grčić, koji je prethodno bio direktor Kolubare. Mediji su pisali da nije imao nikakvo iskustvo i da je bio vlasnik pečenjare. Poznato je i koliko je Elektroprivreda Srbije propadala u vreme njegovog mandata.

Posle njega v.d. direktor je bio Miroslav Tomašević, koji je pričao da je o smeni saznao iz medija. Bilo je očigledno da sa resornom ministarkom nije imao dobru komunikaciju, a kako je “Nova” pisala unapredio je trojicu rukovodilaca u EPS-u koji su optuženi u aferi “Kolubara”. Takođe, supruzi je dao direktorsku platu, a njenog brata je unapredio.

BONUS VIDEO Nikezić o novom direktoru EPS: Nema iskustva u upravljanju, niti podršku radnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare