Aleksandar Vučić, Ivan Bošnjak, Stojan Vujko Foto: Millenium team

"Milenijum tim", firma bliska Srpskoj naprednoj stranci, u poslednjih 12 godina postala najdominantnija kompanija na biznis tržištu Srbije. Gotovo da ne postoji državni projekat u koji nije uključen Milenijum tim na čijem čelu su Ivan Bošnjak i Stojan Vujko. Iz posla gasifikacije, preko izgradnje velikih i najskupljih državnih projekata, prešli su i na banjski turizam. Sada su kupili hotel Jugoslavija. I nije nas iznenadilo.

Gasifikovali su Srbiju, dobili su poslove na izgradnji metroa, Nacionalnog stadiona, EXPO 2027. Gradili su stanove za bezbednjake, postali vlasnici uglednog i vrednog Instituta Jaroslav Černi.

Prethodno su kupili banju, a onda od države dobili bespovratnu pomoć. Sada je na red došao još jedan simbol Beograda, hotel Jugoslaviju.

Hotel Jugoslavija Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Vlasnici Milenijum tima su preko ćerke firme „MV Investment“ kupili hotel „Jugoslavija“ na prvoj i jedinoj održanoj licitaciji. Kupili su ga po ceni po kojoj je i ponuđen, za 27 miliona evra što je kako je Nova.rs pisala bilo dva puta manje od procenjenje, realne vrednosti.

Ono što je neobično u ovoj transakciji je činjenica da vlasnici Milenijum tima nisu hteli da sačekaju drugu ili treću licitaciju na kojima bi cena bila još manja. Naime, na drugoj licitaciji minimalna cena bi bila oko 13,5 miliona evra, a na trećoj samo 5,4 miliona evra.

Baš im se žurilo…

Očito se vlasnicima Milenijum tima žurilo, a činjenica je da je i cena po kojoj su hotel kupili dva puta manja od procenjene.

I u ovom slučaju se gotovo sa sigurnošću moglo znati ko će kupiti hotel Jugoslavija.

Slična situacija je viđena i kod privatizacije Instituta Jaroslav Černi. Imajući u vidu činjenicu da je Černi zarađivao i bio u „debelom“ plusu, jasno je da nije postojao ni jedan razlog da ga se država odrekne i proda.

To se ipak desilo, a otišao je u ruke Milenijum timu, firmi bliskoj Srpskoj naprednoj stranci.

A motiv i interes je jasan ako se ima u vidu da je Milenijum tim u prva četiri meseca nakon kupovine dobio od države poslove vredne oko šest milona evra. To je duplo više od cene po kojoj su Institut kupili.

Ivan Bošnjak deli SNS paketiće; Foto: Printscreen Twitter/Video

Kako smo postali Milenijum zemlja

Pre SNS ere, povezivani su sa visokim funkcionerom socijalista Dušanom Bajatovićem, budući da su se, prema pisanju medija, prihodi “Milenijum tima” drastično uvećali u vreme početka saradnje sa Srbijagasom na čijem čelu je Bajatović. Upravo ova firma radila je najveći broj poslova sporne gasifikacije u Srbiji, o čemu je pisao Insajder.

Stvari su se u međuvremenu promenile i „Milenijum tim“ je postao najvažnija firma za državne poslove. Suvlasnik te kompanije Ivan Bošnjak postao je važan gost na predizbornim skupovima SNS-a.

Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, vlasnici Milenijum tima Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

A spisak svega što rade ili su radili je podugačak.

Uradili su niz projekata na prostoru Beograda na vodi – gradili saobraćajnice, promenadu i kafić Savanova, stanove za pripadnike službi bezbednosti…

Istraživački portal KRIK je objavio i da je Predrag Mali, brat ministra Siniše Malog, godinama vozio “audi”, koji je u jednom trenutku bio u vlasništu “Milenijum tima”.

Nakon rušenja u Savamali, upravo je “Milenijum tim” nekoliko meseci kasnije obavio rušenje preostalih objekata.

Gradilište Beograda na vodi; Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ušli su i u GP Mostogradnja o čemu je pisala Nova.rs.

Milenijum tim je kupio hotel i zemljište u Vranjskoj banji, a zatim je od države dobio bespovratnu pomoć za razvoj banjskog turizma. Tako je državnim novcem praktično kupio banju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare