Foto:Shutterstock

Građani koji nisu stekli znanje kroz školski i univerzitetski sistem od sada imaju mogućnost da zaokruže svoje radno iskustvo i životno znanje kako bi lakše došli do posla. U okviru projekta "Pasoš kompetencija" koje zajedno sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i MAPS, građanima je dostupno savetovanje, ali i instrument za definisanje i vrednovanje znanja, veština i iskustava stečenih tokom života.

Kako ističe projektna menadžerka u GIZ Ivana Ristićevič: “Pasoš kompetencija može biti efikasan instrument za pomoć poslodavcima u procesu profesionalne selekcije ili sistematizacij radnih mesta.

Usluga je besplatna, savetnici su na raspolaganju u šest gradova Srbije, u okviru centra DIMAK u kancelarijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru i Nišu”.

Ono što Pasoš izdvaja od ostalih instrumenata koji se takođe bave utvrđivanjem kompetencija, jeste jezgrovitost samog procesa kojim se one definišu i vrednuju ističe Ristićević.

„Rad se bazira na popunjavanju mape Pasoša uz podršku sertifikovanog savetnika. Mapa se sastoji od osam polja: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksa, domaćinstvo i porodica, hobiji i interesovanja, služenje vojnog roka/ civilno služenje vojnog roka, politički i/ili socijalni angažman, posebne životne situacije.“

Savetovanje je biografsko, obavlja se kroz seriju razgovora i samovrednovanje; savetovana osoba ima priliku da uz podršku savetnika sama definiše i vrednuje svoje veštine, da sagleda svoje poslovne i privatne prioritete i ciljeve, osmisli plan daljeg delovanja.

Rezultat procesa je važeći sertifikat o kompetencijama.

„Ono što je najvrednije u ovom procesu jeste osnaženo samopouzdanje i osvešćivanje sopstvenih vrednosti i potencijala“, kaže Ristićević.

Bonus video: Radnici Fijata ponovo protestovali u Kragujevcu. Ko krši dogovor – Vlada ili zaposleni

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar