Foto: EPA/CARSTEN KOALL

U prošloj godini u Srbiji je na radnom mestu život izgubilo 70 radnika, a bezbednost na radu jedna je od tema koja će se naći na današnjoj sednici Socio-ekonomskog saveta, rekla je Čedanka Andrić, predsednica sindikata Nezavisnost.

„Insistirali smo da na sednici Socio-ekonomskog saveta bude izveštaj inspektorata za rad o prošloj godini, imajući u vidu da je statistika o smrtnim slučajevima i teškim povredama jako loša. Prošle godine je život na poslu izgubilo 70 radnika i to je nešto što se nameće samo po sebi kao tema“, rekla je predsednica sindikata Nezavisnost i dodala:

„U periodu tehničke vlade ne raspravljaju se pitanja koja se odnose na radno ili bilo koje zakonodavstvo jer je Skupština raspuštena.“

Ona dodaje da je prošle godine najveći broj smrtnih slučajeva i teških povreda na radu bio u sektoru industrije i „standardno“ u građevinarstvu. Kako kaže, zabrinjava činjenica da je većina tih radnika bila angažovana „na crno“.

Sindikat Nezavisnost će tradicionalno 1. maja održati protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu s porukom „Opasulji se“. Andrić objašnjava da ta poruka znači da sam ne možeš ništa da uradiš i da je najbolji način da radnici zaštite svoja prava da se sindikalno organizuju.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Pijačni radnici ispred predsetništva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar