Ko je pre nekoliko godina imao 100.000 evra ili mogao da otplaćuje toliki kredit – mogao je da bira kakav stan će kupiti. Situacija je sada drugačija, trenutno toliko košta jedna garsonjera u centru Beograda. U Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu situacija je nešto povoljnija, pa za ovu sumu novca na centralnim gradskim lokacijama mogu da se kupe stanovi od po 45, 70, pa i gotovo 100 kvadrata.

Samo u ovoj godini, stanovi su, u zavisnosti od lokacije, poskupeli od pet do čak 30 odsto. Kao da to već nije dovoljno, stručnjaci predviđaju da bi uskoro mogao da usledi novi skok, jer će početkom 2025. godine Narodna banka Srbije trajno ograničiti kamate na stambene kredite, te će povoljniji uslovi motivisati potencijalne kupce da “prelome” i postanu vlasnici nekretnine.

A pre nego što se desi novi skok, proverili smo šta za iznos od 100.000 evra može da se kupi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Foto: Shutterstock

Stanovi za 100.000 evra u Beogradu

Glavni grad je, tradicionalno, najskuplji, pa tako nudi najmanje opcija za one čiji je budžet 100.000 evra.

Za ovaj iznos građani trenutno mogu da kupe, recimo, stan u Zemunu. Ovaj stan je namešten, površine 60 kvadrata, dvosoban, uknjižen, a ispred zgrade postoji slobodan parking.

PROČITAJTE JOŠ

Ko ipak želi da se skući u centru, za 100.000 evra može da kupi nameštenu garsonjeru od 18 kvadrata na Vračaru, preciznije kod Cvetnog trga i parka Manjež. Ovaj stan nalazi se na poslednjem spratu, uknjižen je, a problem može da bude to što se za grejanje koristi klima. Bez obzira na to, aktuelni vlasnik stana traži više od 5.500 evra po kvadratu.

Za taj novac pronašli smo stan i na Mirijevu. U pitanju je dvosoban stan od 46 kvadrata, na četvrtom spratu u petospranoj zgradi, sa norveškim radijatorima.

Stanovi za 100.000 evra u Novom Sadu

Što se tiče drugog najvećeg grada u Srbiji, po ceni od 100.000 evra može da se kupi, recimo, polunamešten jednoiposoban stan od 45 kvadrata u blizini Bulevara oslobođenja, sa centralnim grejanjem.

Takođe, za ovaj novac može da se kupi i dvoiposoban stan od 55 kvadrata u Novom naselju. Stan je renoviran, uknjižen, a grejanje je centralno.

Foto:shutterstock

Za 100.000 evra građani mogu da se skuće i u Avijatičarskom naselju. Ovaj jednoiposobni stan od 43 kvadrata prodaje se namešten, uknjižen je, a ono što može da odbije potencijalne kupce jeste što se nalazi u prizemlju. Takođe, grejanje je na gas.

Stanovi za 100.000 evra u Nišu

Na Medijani u Nišu moguće je za 100.000 evra kupiti dvoiposoban stan od 75 kvadrata. Grejanje je centralno, stan je uknjižen i nalazi se na četvrtom od ukupno pet spratova. Problem može da bude to što se nalazi u zgradi bez lifta.

PROČITAJTE JOŠ

U četvrti Pantelej za ovaj iznos nudi se dvoiposoban stan u novogradnji, površine 64 kvadrata. Ovaj stan ima centralno grejanje, nalazi se na drugom spratu, a potencijalni problem može da bude to što se u oglasu ne navodi da li je on uknjižen ili ne. Ukoliko nije, to znači da u obzir dolaze samo keš kupci.

U Nišu je takođe za ovaj novac moguće naći i stan kod Medicinskog fakulteta površine čak 96 kvadrata. Stan je trosoban, i polunamešten, grejanje je etažno, ali ponovo nailazimo na isti problem. Ne samo što je stan na poslednjem, petom spratu, već zgrada nema lift.

Stanovi za 100.000 evra u Kragujevcu

Foto: Shutterstock/DMZ001

Poslednji grad u kojem smo proveravali šta je od nekretnina moguće kupiti za 100.000 evra je Kragujevac. Recimo, u ovom gradu za taj iznos može da se kupi dvosoban stan površine 58 kvadrata u strogom centru grada. Grejanje je centralno, stan je uklnjižen, ali se nalazi u prizemlju.

U ponudi je i stan na Erdogliji od 62 kvadrata, koji nije odmah useljiv, jer je i dalje u izgradnji. Grejanje je na centralno, stan je na šestom od devet spratova, a zgrada poseduje energetski pasoš.

U Kragujevcu smo za 100.000 evra pronašli i stan od čak 120 kvadrata. U pitanju je trosobni stan, dupleks, u blizini tržnog centra Ozon. I ovaj stan je, međutim, u izgradnji. Stan se nalazi na posledjem, četvrtom spratu, što mnogima može da predstavlja problem. Ipak, uz stan idu i dva garažna mesta.

Stanovi će još da poskupe

Iako se na osnovu ovih, ali i drugih primera, jasno vidi da su stanovi zaista preskupi, tu nije kraj divljanju cena. Prema mišljenju stručnjaka, na dalji rast cena utiče činjenica da će NBS da ograniči kamate na stambene kredite, što će povećati tražnju.

BONUS VIDEO Ismail Musabegović: Ako budu padale kamate, stanovi će poskupeti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare