Foto:KHALED KASSEM / Alamy / Profimedia

Predsednik Udruženja barova i noćnih klubova Miša Relić nakon sastanaka u Vladi Srbije kaže za Nova.rs da postoji dobra volja premijerke Ane Brnabić, ministarke Tatjane Matić i ministra Siniše Malog da se izađe u susret noćnim klubovima, barovima i kao i invent centrima, te da pomoć države očekuje uskoro. Ugostitelji, s druge strane, poručuju da oni na razgovore u Vladi nisu čak ni pozvani, kao i da na njihove zahteve već mesecima niko ne odgovara.

U petak je održan sastanak članova Udruženja barova i noćnih klubova NOB, Udruženja invent industrija, Udruženja ugostitelja Novog Sada UGONS sa Premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i ministarkom trgovine, turizma i ugostiteljstva Tatjanom Matić.

Kako je iz Vlade nakon sastanka saopšteno, dogovoreno je da se u narednim danima nastave razgovori o traženju potencijalnih mogućnosti i najboljih modaliteta dodatne pomoći ovim granama privrede.

Povezane vesti:

Predsednik Udruženja barova i noćnih klubova Miša Relić kaže za Nova.rs da postoji dobra volja premijerke Brnabić, ministarke Matić i ministra Malog da se izađe u susret onima koji nisu uopšte radili – a to su noćni klubovi, barovi, kao i invent centri.

“Ono na čemu sad radimo je definicija toga šta su noćni klubovi i barovi, s obzirom da ne postoji šifra po kojoj možemo da se lociramo”, objašnjava. Očekuje da to bude gotovo u toku ove nedelje.

Kada noćni klubovi, barovi i invent centri budu razdvojeni od ostalih ugostitelja, kako kaže, slede pregovori o tome koliko može da bude izdvojeno novca iz budžeta.

“Jedina ideje nas koji držimo noćne klubove i barove i kolega koje drže invent centre je da dobijemo novac za likvidnost. Sav novac koji budemo dobili mi ćemo zapravo vratiti nazad u državnu kasu kroz plaćanje računa, jer svi smo u stravičnim dugovima prevashodno zbog doprinosa, pa onda i zbog renti i struje”, objašnjava i dodaje:

“Mi smo u minusu zato što nam je država zabranila da radimo, a novac dugujemo državi.”

Pomoć ostalim ugostiteljima nije ni razmatrana

U toku prethodnih pet dana u Srbiji bilo je zatvoreno sve osim prodavnica prehrane, apoteka i zdravstvenih centara. Od juče su međutim, samo zatvoreni samo tržni centri i ugostiteljski objekti, kojim je dozvoljena šalterska prodaja pića.

Milena Amon Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Zastupnica Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ Milena Amon kaže za Nova.rs da na sastanku u Vladi Srbije nije bilo predstavnika ugostitelja, jer nisu bili ni pozvani.

“Ugostitelji koji su protestvovali u Beogradu, Aranđelovcu, Mladenovcu, Šapcu… su neformalne grupe koje su tražile da ih mi predstavljamo na razgovorima, ali nas na razgovore niko ne zove”, kaže Amon. Podseća da je Udruženje na čijem je čelu još 30. novembra prošle godine Ministarstvu privrede i Ministarstvu finasija poslalo zahteve Ujedinjenih ugostitelja Srbije, na koje do danas niko nije odgovorio.

Ugostitelji su tom prilikom, između ostalog, tražili:

1. Da predstavnici ugostitelja imaju direktno učešće na sastancima na kojima se odlučuje o merama usko vezanim za ugostiteljski sektor.

2. Otpis poreza i doprinosa od marta 2020. godine do kraja 2020. godine, jer je do tada na snazi zabrana otpuštanja.

3. Jednokratna pomoć u iznosu od:
200 evra po metru kubnom lokala onima kojima je prihod pao za više od 90 odsto u odnosu na isti period prošle godine (mart-avgust); 100 evra po metru kubnom lokala onima kojima je prihod pao između 60 do 89 odsto; 50 evra po metru kubnom lokala onima kojima je prihod pao između 30 do 59 odsto.

4. Smanjenje PDV-a sa 20 na 5 odsto u naredne 3 godine, a nakon toga na 10 odsto kao trajnu
poresku stopu.

5. Smanjenje dažbina za onoliko koliko je onemogućeno ostvarivanje prihoda.

Amon podseća da bi ugostiteljima bilo dovoljno kad bi se primenjivala Vladina uredba po kojoj privrednicima pogođenim epidemijom koronavirusa i merama uvedenim radi njenog suzbijanja država može da isplati do 80 odsto bruto zarada zaposlenih i nekima, koji su zatvoreni, i do 90 odsto fiksnih troškova.

Šalterska prodaja ne znači mnogo

Vlasnica kafe restorana iz Šapca Katarina Marić kaže za Nova.rs da je, nakon što su dobili uredbu Vlade, juče ujutru nekoliko ugostitelja u Šapcu, po prvi put, pokrenulo šaltersku prodaju.

#related-news_0

“Ja sam prodala samo jednu kafu i sad ostaje da vidim koliko ću prodati do kraja dana. Od 8 ujutru sam upalila kafe aparat i svi troškovi mi idu regularno”, kaže Marić i dodaje:

“Mislimo da je šalterska prodaja nama potpuno neisplativa, a Vlada beži od toga da nas postupuno zatvori da nam ne bi isplaćivala troškove. Ali videćemo.” Kaže da će ugostitelji u Šapcu, okupljeni u neformalnoj grupi, naredinih dana napraviti analizu koliko mogu da zarade šalterskom prodajom i koliki su im troškovi i shodno tome od države tražiti nadoknadu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar