Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ne samo što Vlada Srbije nije ispoštovala svoju uredbu po kojoj privrednicima pogođenim epidemijom koronavirusa može da isplati do 80 odsto bruto zarada zaposlenih, nego su i lokalne samouprave - čiji nameti predstavljaju kamen o vratu preduzetnicima - ostavile svoje sugrađana da, takoreći - umru u tišini.

Autori: Aleksndra Petrović, Ana Lalić, Slavica Panić

Tako je, primera radi u Užicu.

Navršila se godina u kojoj grcaju pre svega ugostitelji ali i turistički radnici, agencije i ostatak malih privrednika. Oni su juče ispred zgrade Skupštine grada Užica organizovali i protest, zahtevajući podršku lokalne samouprave ali odgovora nema. Volju da pomognu svojim ugostiteljima i drugim činiocima male privrede, nosioci vlasti u Užicu nisu pokazali ni u jednom njihovom zahtevu do sada. Ugostitelji, kojih je u Užicu oko 130, nisu protiv mera, ali veruju da im lokalna samouprava može pružiti olakšice po ugledu na druge gradove, kako bi svi zajedno, što bezbolnije prevazišli krizni period.

Udruživanje – uzalud

Posle pojedinačnih molbi i zahteva za pomoć od grada, užički ugostitelji su u oktobru prošle godine organizovali Uniju ugostitelja, kako bi organizovano i zvanično ostvarili komunikaciju sa ovdašnjim vlastima u cilju iznalaženja najboljeg rešenja i stvaranja povoljnih uslova rada, u smislu olakšica u plaćanju obaveza prema lokalnoj samoupravi.

„Prošlog decembra, kao Unija ugostitelja Užica, imali smo sastanak sa gradonačelnicom. Tražili smo prvenstveno ukidanje taksi za iznajmljivanje javnih površina za letnje bašte. Odmah nam je rekla da to nije moguće pa smo predlagali da se ta obaveza bar prepolovi ili bar koliko toliko procentualno umanji. Predlagali smo da kolege koje su tu obavezu izmirile za 2020.godinu, uđu u pretplati za ovu godinu a ostalima da se odobri umanjenje. Tražili smo i privremeno ukidanje plaćanja eko takse i firmarine, u suštini tražili smo da lokalna samouprava pomogne tamo gde može. Tražili smo da se nađe način da se pomogne noćnim klubovima i salama za veselja, oni u odnosu na kafiće i restorane nisu radili ništa, zatvoreni su godinu dana. Predlagali smo da lokalna samouprava posreduje sa nadležnim ministarstvom, da se ugostiteljima privremeno umanji PDV. Rečeno nam je da ćemo odgovor na naše zahteve dobiti u najkraćem roku ali ga do današnjeg dana nema“, kaže za portal Nova.rs sekretar Unije ugostitelja Užica, Vladimir Slović.

Slović dodaje da su u svom predlogu lokalnoj samoupravi dostavili i zvanične potvrde o olakšicama koje su ugostiteljima omogućili drugi gradovi, kao što su pre svega Niš, Novi Sad i Beograd koji su umanjili obaveze za naplate zakupa za lokale i korišćenje javnih površina ali i primer komšijske lokalne samourave Bajina Bašta koje je naplatu zakupa za letnje bašte, svijim ugostiteljima privremeno obustavila.

Foto: Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“

Odgovor koji su usmeno dobili ih je zaprepastio.

Ko koga pravi ludim

„Rekli su nam da lokalna samouprava mora da se obrati nadležnom ministarstvu da vide da li oni mogu da izrše rebalans budžeta kao i da za to postoje ustavne prepreke. Ne mislimo da je izdavanje javnih površina stvar Ustava niti ministarstva jer mi smo za korišćenje javnih površina dozvolu tražili i dobili je od grada Užica. Gradu plaćamo najam za to i sredstva se slivaju u gradski budžet. Godinama je grad prihodovao od našeg rada ali sada kada je situacija teška za sve, smatramo moralnom odlukom da nam se pomogne. Mimo toga, mi smo jedini grad u Srbiji koji zakup za letnje bašte plaća svih dvanaest meseci dok je u ostalim gradovima to na nivou od 6-8 meseci. Najam na godišnjem nivou, za korišćenje javnih površina za letnje bašte, užički ugostitelji, zavisno od površine i zone, plaćaju od 200 hiljada dinara pa do 1.620.000. To su ogromna sredstva i u redovnim okolnostima a ne u ovakvim“, rekao je za naš portal Predsednik Unije ugostitelja Užica, Branko Zlatić.

Pored ugostitelja, merama koje su uslovili epidemiološki uslovi pogođene si i druge grane male privrede, turistički radnici i agencije, zanatske radnje i trgovci. Da li je grad Užice u poslednjih godinu dana, od kada problemi postoje, preduzeo bilo kakve mere koje bi maloj privredi olakšale uslove pod kojima rade a pre svega ugostiteljima, pitali smo predstavnike lokalne samouprave. Zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović nam je potvrdio da dosadašnji razgovori nisu dali nikakve konkretne rezultate koji bi ugostiteljima i drugim privrednicima bili podrška od strane gradske vlasti.

„Tražili su da im se umanje zakupi bašta ali postoje zakonske regulative koje nas u tome ograničavaju. Tražili smo i mišljenje ministarstva ali pokušavamo da iznađemo druga rešenja u okviru zakonskih normi i
propisa. Suština je da postoji dobra volja gradskog rukovodstva i čim pronađemo rešenje, a to će se dogoditi u narednim danima, izaćićemo im u susret. Problem je u budžetu zato što se odluke o naknadama za korišćenje javnih površina na teritoriji grada mogu samo uz budžet da se menjajub a o snižavanju cena nismo pričali tokom usvajanja budžeta. Mi nemožemo promeniti tu skupštinsku odluku rebalansom budžeta, jer se ona menja samo uz usvajanje budžeta kada se menjaju zakonski i podzakonski akti. Kada smo usvajali budžet za 2021.godinu tu odluku nismo razmatrali“, rekao je za naš portal Stojadinović.

Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Dobra volja koja ne daje nikakve konkretne rezultate, ugostiteljima ne znači ništa. Obrazloženja gradskih vlasti da oni problem ne mogu da reše na lokalnom nivou rebalansom budžeta, po rečima pravnog savetnika unije Ugostitelja Užica , advokata Mihaila Krstiće je stvar njihovog neznanja te da nikakvo ministarstvo nije nadležno za rešavanje tog problema već isključivo lokalna samouprava.

I kad olakšica ima – nisu dovoljne

Novi Sad je, s druge strane, još negde na početku epidemije smanjio pojedine gradske takse i zakup privatnicima koji su u zakupu lokala gradskog Poslovnog prostora – i to je sve.

Kragujevačka Gradska uprava umanjila je lokalne takse za ugostitelje, kako bi ublažila ekonomske posledice u lokalnoj privredi, ali ugostitelji tvrde da je ta pomoć samo ‘’zrno’’ i da im je potrebna veća i
organizovanija podrška države. Kragujevački ugostitelji oslobođeni su nekih lokalnih nameta ili su im umanjeni u određenom procentu. Međutim, oni napominju da su te mere na snazi još od prošle godine i da u najnovijoj zabrani njihovog rada, nema dodatnih olakšica, te da se, kako kažu, njihov položaj svodi na staru priču ‘’ne možete da radite, ali morate da plaćate poreze i doprinose’’.

Našem portalu u Gradskoj upravi je potvrđeno, da povodom novi restriktivnih mera i zatvaranja ugostiteljskih objekata, neće biti dodatnih olakšica, uz objašnjenje da je Gradsko veće 10.marta
produžilo mere podrške privredi, koje su usvojene još prošle godine i da će one biti na snazi sve do kraja 2021., odnosno do ukidanja vanredne situacije. Prema toj odluci, ugostiteljima koji svoju delatnost obavljaju u lokalima koji su u vlasništvu grada, umanjena je zakupnina za 50 odsto, vlasnici diskoteka i noćnih klubova oslobođeni su lokalne komunalne takse za isticanje firme, a umanjena je i godišnja naknada za zakup javnih površina na kojima se nalaze bašte kafića i restorana.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Odluka o umanjenju kirije za polovinu, u lokalima čiji je vlasnik grad, osim za ugostitelje, odnosi se i na privrednike koji obavljaju druge delatnosti. Kragujevački ugostitelji sa kojima smo razgovarali, negoduju zbog novih mera, ali ne žele javno da iznose stavove, kako ne bi ‘’gurali prst u oko’’. Objašnjavaju da su kafići i restorani, konstantno na meti inspekcijskih službi, te da su od početka godine, pojedini lokali privremeno bili zatvoreni više puta, pa je to razlog zbog koga neće u javnost.

Sa druge strane, potvrđuju da je lokalna samouprava izašla sa određenim olakšicama, ali da je ta vrsta pomoći nedovoljna za opstanak i preživljavanje tokom pandemije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar