Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Frizerski saloni su počeli ponovo sa radom i to bez prostornih ograničenja. Naime, kako je za Nova.rs objasnio Bane Babić iz Saveza frizerskih klubova Srbije, kasno sinoć je sa kabinetom premijerke Srbije dogovoreno da za ove salone ne važi pravilo o jednom čoveku na devet kvadrata u prostoru, jer ako bi se ono strikno primenjivalo većina salona u Srbiji ne bi mogla da radi. Dogovoreno je da za frizere važi pravilo "jedan klijent - jedan frizer u radu".

Epidemiološkim merama, koje je sinoć objavila Vlada Srbije, predviđeno je da svi objekti koji su od danas otvoreni za rad moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi koja boravi u njima.

„Tih devet kvadrata po čoveku u prostoru je predstavljalo veliki problem, jer 80 odsto salona kod nas to ne bi moglo da ispuni. Lokali su kod nas mali, prosečno imate dve do tri frizera na 25 kvadrata i ako su u radnju gde su dva frizera uđe jedan klijent, imate problem da vam nedostaje još dva kvadrata“, objašnjava Babić. Taj problem su, kako navodi, kasno sinoć rešavali sa predstavnicima premijerkinog kabineta.

„Za frizerske salone važi pravilo jedan zaposleni i jedan klijent na stolici u radu, nema nikakvog čekanja, nema ovog sam namazao, i on sedi, čeka, a drugog feniram. Samo jedan klijent i jedan zaposleni, koji radi sa njim. To je nešto što je dogovoreno kasno noćas, jer je teško za sve branše napraviti ista pravila“ naglašava.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

On dodaje da je dogovoreno da je ovo prelazno rešenje i da će se svi problemi koji se pojave usaglašavati u hodu.

„Molim sve  kolege frizere da se vladaju po ovom praviliu, da nema više kafenisanja, nema izgovora, ovo mi je drugarica, pomoćnica… Mi smo tražili pravo da radimo, jer svaka pomoć koju možemo da dobijemo je smešna u odnosu na mogućnost da radimo i zaradimo“, ističe.

On podseća da su frizerski saloni bili kolateralne šteta epidemioloških mera i da su na sastanku kod premijerke prošle nedelje predločili i istraživanja i studije iz sveta koje pokazuju da je šansa da se zarazite koronavirusom kod frizera 0,05 odsto i da je daleko manja nego da vam se to desi kod stomatologa ili u taksiju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare