Foto: TANJUG/DRAGAN KARADAREVIC/bs

Visina državne pomoći za ljude čija su domaćinstva pogođena prošlonedeljniim poplavama kretaće se od 120.000 do 600.000 dinara, a prve isplate mogle bi da krenu sredinom jula, potvrdio je za Nova.rs Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Ove nedelje očekuje se da Vlada usvoji program obnove oštećenih stambenih objekata u nedavnim poplavama. Opštine pogođene poplavama već sutradan po usvajanju tog programa mogu da izdaju rešenja. U njima se, prema rečima Marka Blagojevića, za svaki pojedinačni slučaj utvrđuje pravo na pomoć i iznos pomoći.

Ta rešenja stupaju na snagu 15 dana po donošenju i potom Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima kreće sa isplatom pomoći.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Od trenutka kada vlada usvoji program, opštine imaju pravni osnov  za izdavanje tih rešenja, a to mogu da učine već dan nakon što vlada usvoji program.  Kancelarija radi verifikaciju na uzorku. Ako, na primer, opština uradi procenu na sto objekata, Kancelarija  obiđe jedan broj tih objekata i verifikuje kategoriju štete“, objašnjava za Nova.rs Marko Blagojević.

Kako ističe, postoji pet kategorija za oštećene objekte, dok se šesta kategorija odnosi na sruštene objekte.

„U ovom trenutku procene kazuju da srušenih objekata – nema“, navodi Blagojević.

Po predlogu vladinog programa koji treba da bude usvojen, primenjuju se iste sume kao i u ranijim poplavama.

Marko Blagojević / Foto: N1

„To znači da se iznos državne pomoći se kreće od 120.000 do 600.000 dinara, u zavisnosti od kategorije. U prvoj kategoriji oštećenja iznos je 120.000, a u petoj 600.000 dinara“, ističe sagovornik Nova.rs.

Blagojević očekuje da opštine prva rešenja donesu već krajem ove nedelje.

Biće isplaćena pomoć po svakom rešenju

„Procena neće svuda isto trajati – duže će trajati tamo gde ima više objekata za procenu. Opština ne mora sa izdavanjem rešenja da čeka završetak procene na svim objektima. Paralelno može da se izdaju rešenja za utvrđena oštećena na jednim objektima, dok traje procena na drugim“, objašnjava Marko Blagojević.

Bojazan da bi neko ko ne bude prvi na listi ostao uskraćen za državnu pomoć, po rečima Blagojevića – ne postoji.

„Ne postoji nikakav maksimalan broj ljudi koji će dobiti pomoć, niti postoji maksimalni ukupni iznos – uradićemo isplatu po svakom rešenju lokalne samouprave koje je verifikovano i pravosnažno. Koliko god takvih rešenja da bude, o kolikoj god se sumi radi. Ne postoji maksimalan broj rešenja po kojima će isplata biti izvršena“, potvrđuje Blagojević.

On navodi da bi isplata mogla da počne petnaestak dana od momenta kada vlada usvoji program.

„Postoji rok od 15 dana za pravosnažnost svakog rešenja. To je rok propisan Zakonom o opštem upravnom postupku. Tokom tog perioda zaitnersovana lica ili javni pravobranilac imaju pravo žalbe. Tek nakon isteka tog roka, rešenje postaje pravnosnažno i Kancelarija po tom rešenju može da izvrši isplatu“, navodi direktor Kancelarije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram