Dobrivoje Radović Foto:N1

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović, govoreći o nedavnim poplavama u zapadnoj Srbiji, izjavio je u Novom danu da je cela situacija u Moravičko-zlatiborskom okrugu veoma teška.

Ogromne su štete, to niko ne može proceniti. Nije samo malina, nego i putevi… I Vlada je proglasila elementarnu nepogodu, preduzete su sve mere, to su ogromne štete, mislim da deset budžeta ne može da nadoknadi“, rekao je on za N1.

Prema njegovim rečima, cela situacija u Moravičko-zlatiborskom okrugu je veoma teška.

„Imali smo niz problema od samog ulaska u njive. Ljudi na licu mesta su videli da je to poplavljeno. Ogromne su štete, to niko ne može proceniti. Nije samo malina, nego i putevi, mi u Ivanjici nemamo kapi vode već šesti dan, korona se ponovo vratila, zamislite u kakvoj smo situaciji…“, kaže on.

Kaže da su u kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede.

„I Vlada je proglasila elementarnu nepogodu, preduzete su sve mere, to su ogromne štete, mislim da deset budžeta ne može da nadoknadi. U MZ Prilike, brana koja je sagrađena pre možda dve godine, na reci Moravici, to kad je provalilo, taj talas je nosio sve živo. Tom bujicom je krenuo talas 500 metara, šireći se od desne obale i leve obale, kao u horor filmu, kuće poplavljene, stvoren kamenjak…“, kaže on, dodajući da ima dosta i ljudskog faktora.

Kako je rekao, njive su uništene.

„Nije malina luk ili kukuruz, pa posejete sad, pa će nići iduće godine, to su njive uništene. Prioritet je nama voda, jedini smo koji nemamo vodu šesti dan, šesti dan ne može da se otkloni koliko je to mulja…“, kaže on.

Ističe da sad „nema ni opozicije, ni pozicije, nema politike“.

„Pozivam sve ljude da se ujedinimo, vidite da nam se i korona ponovo vratila. Ja sam rekao 1000 hektara, ali znajte da ima mnogo više, ima do 1000 hektara gde je odneto 100 odsto, tri godine znači nema tu malina. U tim njivama nema više šta da se sadi, tu je ostao kamenjak, tu više njiva ne postoji, moramo tražiti neke nove parcele“, kaže on.

Govoreći o osiguranju useva, kaže da je negde na nivou cele Srbije 2019. godine bilo od 3 do 5 odsto osiguranih od grada, ali niko od poplava.

„Ne možemo mi samo raditi za osiguravajuće kuće, one su najveći problem“, kaže on.

Ističe da nam preti glad, kao i da ne možemo sve uvoziti.

„Najbitniji je život, ali šta će mi život ako ja nemam osnovne namirnice, nemate vodu šesti dan, ne krivim nikog, ali to mora efikasnije, jače“, kaže Radović.

Zamolio je ljude koji vode državu da dođu i da vide „da li on i proizvođači izmišljaju“.

„Pozivam predsednika Vučića, nije dolazio u kampanji, pozivam ga lično ja, kao poljoprivredni proizvođač“, kaže Radović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare