"Vi ste bolesna osoba i treba da se obratite zdravstvenoj ustanovi radi lečenja", reči su koje je Nišlijka dobila kada je krajem decembra prošle godine pozvala inspektora za rad u Nišu, dok je u očaju pokušala da prijavi firmu koja ima neprijavljene radnike. Nakon nekoliko dana, inspekcija je izvršila nadzor i navodno nije našla nepravilnosti, ali se nisu izjasnili o uvredama koje je naša sagovornica dobila.

Nišlijka koja je htela da ostane anonimna, a čiji identitet je poznat redakciji portala Nova.rs, pozvala je 24. decembra nešto posle 11 sati ujutru inspektora za rad u Nišu u pokušaju da prijavi firmu koja, kako nam navodi, ima neprijavljene radnike, a kako tvrdi za naš portal doživela je da je inspektor nazove „bolesnicom“ i „maloumnicom“.

„Pozvala sam broj 018/505-138 kako bih podnela anonimnu prijavu protiv firme koja nije prijavila radnike u Nišu. Ovaj broj su mi prosledili sa broja 011/361-624-3402, nakon što sam prijavila da brojevi koji se nalaze na sajtu ne rade. Gospodin koji se javio, a koji se predstavio kako Petar Petrović, iako su mi kasnije rekli da takav inspektor ne postoji, rekao mi je da to nije njegov posao i da pozovem brojeve na sajtu“, priča ova Nišlijka za Nova.rs.

Kada mu je objasnila da brojevi nisu u funkciji te da su joj iz Ministarstva za rad i zapošljavanje prosleđeni direktno brojevi inspektora pitao ju je, kako tvrdi, o čemu se radi i navodi da mu je objasnila koja je firma u pitanju i da ista nije prijavila radnike koji rade na gradilištu na adresi Gornjomatejevačka 124 u Nišu.

Ona tvrdi i da radnici rade bez adekvatne zaštite u ekstremnim vremenskim uslovima.

„U tom trenutku gospodin počinje da me vređa rekao mi je da sam jadna maloumnica i da mu oduzimam vreme ličnim problemima. Inače, radi se o firmi Vagres, koja je poznata po tome što dobija sve moguće tendere gradske i državne za socijalne stanove“, navodi ova Nišlijka.

Dodaje da je toj „firmi odobreno da grade sedam metara od susedne zgrade“.

Nišlijka mu je tokom razgovora rekla da isti snima, što se i čuje na audio zapisu do kog je došao naš portal.

„Ja sam mu rekla da snimam razgovor i on kreće da mi priča da su to moji lični problemi i opet zovem broj Ministarstva i kažem šta se desilo i tamo su mi rekli da pošaljem mejl“, navodi sagovornica našeg portala.

Ovo je deo razgovora sa audio zapisa do kog je došao naš portal.

Nišlijka: „Ja zloupotrebljavam rad državnih službenika?“

Muškarac: „Zato što prijavljujete Vaše porodične probleme koje imate u kući.“

N: „Vagres firma ima radnike koji su neprijavljeni.“

M: „Koji radnici?“

N: „Nisam u obavezi da dajem imena i prezimena radnika, a Vi pročitajte zakon po kojem radite… Šta ja sad prijavljujem? Da li su ovo lični problemi? Porodični? ili se Vama malo ne radi, a prima Vam se plata“.

M: „Izmišljate imena samo da bi obmanjivali inspekciju rada… Proveriću matični odmah u Agenciji za privredne registre“

Na kraju snimka čuje i sledeća izjava muškarca:

„To što pričate nema nikakve veze. Vi ste bolesna osoba, ajde ne mogu da razgovaram, imam druge obaveze, a ne sa bolesnim ljudima… Pa vi snimajte, ali vi treba da se obratite zdravstvenoj ustanovi radi lečenja.“

Portal Nova.rs poslao je pitanja ovim povodom na adresu Inspektorata za rad, ali su nas tamo uputili na Pres službu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a do objave teksta nismo dobili odgovore.

U međuvremenu, našoj sagovornici je stigao odgovor Inspektorata za rad u Nišu po njenoj pritužbi i u njemu su naveli da su izvršili vanredni inspekcijski nadzor u ponedeljak, 27. decembra, ali da, kako to bar tvrde u ovoj instituciji, nisu utvrdili nepravilnosti i propuste poslodavca prema zaposlenima.

Međutim, Inspektorat u Nišu se nije izjasnio o pritužbi naše sagovornice na ponašanje inspektora tokom telefonskog razgovora i uvredama koje je tada uputio ženi iz Niša.

Bonus video – Rasprava prolaznika i branilaca murala

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare