Foto: Nemanja Jovnović/Nova.rs

Srpski frilenseri hvataju se za glavu zbog rešenja kojima ih poslednjih dana zasipa Poreska uprava i traži retroaktivnu uplatu poreza i doprinosa za 2017. godinu. Kako za Nova.rs objašnjava poreski savetnik Đerđ Pap, rok zastarevanja poreza je pet godina, pa je zato poreska uprava krenula u invaziju na frilensere.

Međutim, doprinosi nikada ne zastarevaju, a frilenseri će morati da plate i doprinose za zdravstveno osiguranje, iako retroaktivno neće moći da koriste ovu vrstu osiguranja. Kako bi se ovaj po frilensere ogroman problem i  trošak izbegao, oni su tražili hitan sastanak sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, kako bi došli do rešenja koje je prihvatljivo i za državu, ali i za frilensere.

Prvi iznos poreza dospeva na naplatu 17. februara 2023. godine, a kao problem frilenseri ističu plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i za zdravstveno, koje retroaktivno neće moći da iskoriste.

Potpredsednik Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Đerđ Pap u razgovoru za portal Nova.rs objašnjava da se razlikuju dve vrste zastarelosti – zastarelost poreza i doprinosa.

Foto: NOVA S

„Zastarelost utvrđivanja poreza nastupa pet godina po isteku godine kada je porez utvrđen. U praksi to znači da, ako je neko imao prihod prvog oktobra 2018. godine, rok zastarelosti računa se od prvog januara 2019, što znači da obaveza za plaćanje ističe 31.12. 2023“, objašnjava Pap.

PROČITAJTE JOŠ

Naš sagovornik takođe dodaje da ovo nije kraj, te da rok ponovo počinje da teče ako Poreska preduzme određene mere u cilju utvrđivanja poreza. Tada rok ponovo počinje da teče, ali ne može da traje duže od 10 godina od kada je rok zastarelosti prvobitno počeo da teče, što je, u primeru koji je dao naš sagovornik, prvi januar 2019. godine. Međutim, situacija je potpuno drugačija sa doprinosima.

Kako Pap objašnjava, zastarelost utvrđivanja doprinosa ne postoji.

Inače, dug koji utvrdi Poreska uprava influenseri će plaćati u 120 mesečnih rata, odnosno 10 godina, a kamata se ne obračunava.

Imaju li frilenseri razlog za nezadovoljstvo?

Ono što se frilenserima zapravo nije dopalo je plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali i zdravstveno, koje retroaktivno neće moći da koriste. Međutim, naš sagovornik ističe da frilenseri, u ovom slučaju, nemaju razlog za žalbu.

Foto: Q arhiva

„Kada ste poslednji put bili u državnoj bolnici? Ja, na primer, pre jedno 15 godina, ali i dalje plaćam doprinose za zdravstveno osiguranje. Ono se ne plaća na osnovu toga da li ga vi koristite, da li odlazite u državnu bolnicu, već ga jednostavno plaća svaki građanin koji ostvaruje prihode“, kaže Pap.

„Da su plaćali tada, frilenseri ne bi imali pravo na zdravstveno osiguranje, što naravno nije u redu i problematično je, ali to su propisi“, dodaje naš sagovornik.

On podseća da se porez za frilensere regulisao, a oni će od prvog januara 2023. godine porez plaćati po jednom od dva modela, koji će sami birati u skladu sa mesečnim primanjima.

Podsećamo, Skupština je nedavno usvojila izmene Zakona o porezu na dohodak građana. Zahvaljući izmenama, frilenseri će porez i doprinose da plaćaju kvartalno. Postojaće dve opcije oporezivanja, koje će frilenseri moći da odaberu na kraju svakog kvartala, u zavinosti od zarade koju ostvare.

Tako je jedan model isplativiji za frilensere koji zarađuju do 51.300 dinara mesečno, a drugi za one koji zarađuju više.

BONUS VIDEO Da li su frilenseri zadovoljni predlogom za obračun poreza?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare