Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U medijima su se pojavile spekulacije da je konačno došlo do rešenja sukoba između frilensera i države, nakon nekoliko meseci neprestanih neslaganja obe strane. Prema tim navodima oko 80 odsto frilensera bi bilo oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa koji nisu regulisani prethodnih pet godina. Iz "Udruženja radnika na internetu" rečeno je za Nova.rs da je predlog stigao od vlade i da se očekuje sastanak sutra u 14 sati.

Prema pomenutim navodima, dogovoreno je da država i frilenseri konačno pronađu rešenje, s obzirom na to da su radnici na internetu svoja prava tražili i na ulici. U medijima se proširilo da će 80 odsto frilensera biti oslobođeno poreza i doprinosa u prethodnih pet godina, dok će preostalih 20 odsto dobiti otpis kamata i reprogram dugova u trajanju od 10 godina.

Miran Pogačar ispred „Udruženja radnika na internetu“ rekao je za portal Nova.rs da su dobili predlog vlade, da će sastanak održati sutra u 14 sati, te da će tek sutra govoriti o konkretnim predlozima.

„U pitanju je predlog koji je danas stigao na mejl.  Predlog ćemo prokomentarisati sutra, ali što se nas tiče to je korak ka rešenju, ali daleko je to od rešenja. To je više suptilan poziv na pregovore nego rešenje koja dovodi do razrešenja situacije. Sutra ćemo u 14 sati biti u Vladi i to je meni najbitnije.“, rekao je Pogačar za Nova.rs

Podsećamo, frilenseri su poslednjih meseci iskazali nezadovoljstvo nakon što su predsednik Srbije i vlada odlučili da im retroaktvino naplate porez. Nezadovoljni svojim statusom, radnici na internetu su i protestovali, nakon čega se oglasio i sam predsednik.

Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da frilenseri ne bi trebalo da plaćaju potraživanja retroaktivno, već da od onog trenutka kada su saznali za njega. Što bi značilo da bi svoja dugovanja trebalo da počnu da plaćaju od oktobra 2020. godine.

„Vučićeva izjava pokazuje da je on prepoznao šta je problem, ali to još uvek nama ništa ne znači dok to ne vidimo kroz zakonski predlog i dok ne vidimo da je to usvojeno u Skupštini. Kada to bude zvanično na taj način, onda možemo da govorimo da je nešto urađeno“, kazao je za Nova.rs predstavnik frilensera Miran Pogačar.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar