Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Udruženje radnika na internetu prihvatilo je poziv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da učestvuje u radnoj grupi za izradu novog Zakona o radu, kako bi konačno bio definisan satatus frilensera u Srbiji. Pravnica Katarina Pavlović kaže za Nova.rs da će se ovo Udruženje zalagati da poreski nameti budu što manji i da se prava frilensera u što većoj meri izjednače sa onima koja imaju drugi radnici u Srbiji.

Pavlović kaže da još uvek ne zna kada će radna grupa početi sa radom, ni ko su ostali učesnici.

Ono što zna je da Udruženje radnika na internetu neće odustati od dosadašnjih zahteva.

“Bićemo deo radne grupe ali to ne znači da smo odustali od stava da je predlog koji je Vlada dala u febrauru, a koji se odnosi na plaćanje prethodnih pet godina, za nas potpuno neprihvatljiv. Očekujemo da ćemo i preko te radne grupe uspeti da izdejstvujemo bolju ponudu”, poručuje pravnica.

Povezane vesti:

Objašnjava da će se Udruženje u okviru radne grupe zalagati za to da u novai Zakon o radu uđe sve ono što su i do sada tražili.

“Tražićemo da poreski navodi budu što manji, da postoji neoporeziv deo, a da im se omoguće prava koja imaju drugi zaposleni, na primer, pravo na bolovanje. Cilj nam je da što više budu izjednačeni sa drugim radnicima na teritoriji Srbije”, kaže.

Katarina Pavlović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Čak i da država ina najbolju moguću nameru da zaštiti radnike na internetu, kako kaže, neka prava neće moći da im da.

“Na primer, pravo od otkaza. Svaki frilenser kome se desilo da ga inostrani poslodavac “otkači” ili mu ne plati, nema mnogo šansi da naplati svoj rad. To je skopčano s brojnim problemina – trebalo bi da tuži firmu u stranoj državi, da tamo nađe advokata…”, objašnjava i dodaje:

“Zato ona prava koja može, treba da im obezbedi.”

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Cilj Srbije bi, po rečima Pavlović, trebalo da bude da nastavi da se razvija frilenser zajednica, jer je to višestruko dobro za zemlju.

“To je čist devizni priliv iz inostranstva koji se troši u Srbiji. Ne znam koja organizacija, firma, ima veći izvozni potencijal od zajednice frilensera s obzirom na ogroman broj ljudi koji u Srbiji radi na taj način”, poručuje.

Udruženje radnika na internetu je 10. novembra prošle godine predalo zahteve Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je osnovni da se poreska kontrola ovih prihoda ne vrši za period unazad, i da se s tim počne tek kad se uredi zakonski status ove kategorije radnika i usvoji odgovarajući poreski model.

Pregovori između predstavnika radnika na internetu i Vlade Srbije počeli su 15. januara i trajali tri nedelje. Okončani su nakon što je Vlada iznela predloge koji su frilenseri ocenili kao neprihvatljive.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar